Stanje životne sredine u Srbiji i Sremskoj Mitrovici

U Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici, danas je održana prezentacija o temi „Stanje životne sredine u Srbiji  i Sremskoj Mitrovici”.

Direktora Agencije za zaštitu životne sredine, Filipa Radovića, dočekali su gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović, zamenik gradonačelnice Petar Samardžić i načelnik Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine, Dražen Riđošić.

Agencija  za zaštitu životne sredine predstavila je stanje u oblasti upravljanju otpadom, stanje u oblasti kvaliteta zemljišta, kvaliteta vode ali poseban fokus je stavljen na, možda sada i najaktuelnije i najbitnije pitanje, a to je stanje kvaliteta vazduha na teritoriji Grada Sremska Mitrovica. Studija o kvalitetu vazduha navodi da Mitrovčani udišu kvalitetan vazduh a Ministarstvo zaštite životne sredine je u svom Izveštaju o stanju životne sredine u Republici Srbiji, kvalitet vazduha u Sremskoj Mitrovici svrstalo u PRVU KATEGORIJU.

Zamenik gradonačelnice Petar Samardžić rekao je da su od najrelevantnije institucije u ovom sektoru date su smernice, odnosno mere koje bi lokalna samouprava trebalo da nastavimo da sprovodi i realizuje: „Što je veoma važno u Izveštaju o stanju životne sredine Ministarstvo zaštite životne sredine svrstalo je naš grad u prvu kategoriju što se tiče kvaliteta vazduha, do određenih izlaza iz propisanih okvira dolazi samo kod jednog parametara, suspendovanih čestica PM 10 i ta iskakanja su primetna tokom 13 dana u odnosu na 48 mernih dana, što ne predstavlja problem, takođe ni u odnosu na dozvoljenih 35, tako da se ne radi o nekim drastičnim iskakanjima iz propisanih okvira i stoga možemo da se pohvalimo da je vazduh u našem gradu u prvoj kategoriji. Uspešno se radi i na jednoj od mera za poboljšanje stanja, na konceptu gasifikacije svih naseljenih mesta koji je u završnoj fazi, radi se u Bosutu, ostala je još Sremska Rača. Na taj način ćemo gasifikovati celu teritoriju i omogućiti našim građanima, našim domaćinstvima bolji i veći komfor ali i privredni razvoj u ruralnim područjima, takođe tu su i značajni ekološki efekti.”

Pošto sledeće godine mogu da se očekuju prva priključenja učinili su jedan korak dalje, ističe Samardžić, pa će u Gradskoj kući, u Uslužnom centru biti formiran poseban šalter gde će svi zainteresovani moći da se informišu i da podnesu zahtev za priključenje na gasnu mrežu, a na preporuku predsednika Republike i Vlade Republike Srbije cena priključka je korigovana i plaćanje će biti omogućeno na 36 mesečnih rata.

Samardžić je podsetio i da je Grad Sremska Mitrovica realizovao program energetske sanacije stambenih kuća i stanova, u okviru kojeg je PODRŠKU ZA NABAVKU GASNIH PEĆI I KOTLOVA ostvarilo 35 DOMAĆINSTAVA, odnosno svi koji su podneli zahtev.

Jedna od mera sa dugoročnim efektima jeste ozelenjavanje javnih površina. U našem gradu je sa ozelenjavanjem započeto prethodne godine, u novembru se nastavlja sadnja u zoni najfrekventnijih saobraćajnica. U izradi je planski dokument razvoja grada koji se može nazvati „zeleni GUP“ jer je njime predviđeno formiranje ZELENOG GRADSKOG PRSTENA.

Direktor Filip Radović istakao je zadovoljstvo onim što je čuo i video u Sremskoj Mitrovici, kaže da naš grad uspešno radi na održivom razvoju, napretku ekonomije i očuvanju životne sredine. Poseban osvrt bio je na kvalitetu vazduha, a Sremska Mitrovica svrstana je u prvu kategoriju kada je reč o toj sferi. Do pre nekoliko godina, bila je u trećoj kategoriji.

Samardžić seosvrnuo i na rezultate glasanja u okviru participativnog budžetiranja gde je najviše glasova naših Mitrovčana pripalo jednom ekološkom projektu, ekološkim semaforima i ekološkim saobraćajnim znakovima.Radi se o EKOLOŠKIM SEMAFORIMA I EKOLOŠKIM SAOBRAĆAJNIM ZNAKOVIMA koji će ukazati vozačima da ugase motor na vozilu dok čekaju zeleno svetlo.

Rekavši da je očigledno da su zelene inicijative, apelovanje i lobiranja zelenih opcija urodile plodom, izrazio je izuzetno zadovljstvo što će naš grad dobiti sledeće godine ekološke semafore koji će svim vozačima ukazati na potrebu da ugase motor dok čekaju zeleno svetlo i na taj način će svi dati doprinos razvijanju svesti o zaštiti vazduha koji svi udišemo.

Ovde možete pogledati prezentaciju „Stanje životne sredine u Srbiji i Sremskoj Mitrovici“ SM-zivotna-sredinaPDF.

Prethodni tekstZvezda je rođena! Mitrovački vuderkind Kim Sretković virtuoz na klaviru!
Sledeći tekstMISTIČNA NOĆ U MUZEJU – MUZEJ SREMA SREMSKA MITROVICA – 31. OKTOBAR 2021. GODINE – OD 18 DO 22 ĆASA