Stari Banovci: Otkrivanje spomenika žrtvama i borcima Prvog svetskog rata

U organizaciji SUBNOR-a Podunavlje, a pod pokroviteljstvom opštine Stara Pazova na čelu sa predsednikom opštine Đorđom Radinovićem u Starim Banovcima svečano je otkriven spomenik stradalim Starobanovčanima u Prvom Svetskom ratu ispred Doma kulture.

Spomen obeležje posvećeno borcima i žrtvama austrougarske monarhije svečano je otkrio predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović, u prisustvu više desetina građana, predstavnika SUBNOR-a Srbije i Vojvodine, predstavnika SUBNOR-a brojnih opštinskih odbora i mesnih udruženja iz Srema. Svojim prisustvom ovaj važan datum za Starobanovčane uveličali su i pripadnici Vojske Republike Srbije.

Prisutne je pozdravio predsednik SUBNOR-a Podunavlje Blagoje Jekić, kao i predsednik SUBNOR-a Beograda i zamenik predsednika SUBNOR-a Srbije, Bora Ercegovac.

Blagoje Jekić zahvalio se lokalnoj samoupravi na podršci i realizaciji postavljanja spomenika. On je govorio i o strahotama koje su meštani Starih Banovaca pretrpeli i žrtvama koje su podneli u Prvom svetskom ratu koji nije bio za stanovnike ovog mesta ništa manje brutalan od stradanja u toku Drugog svetskog rata kada se Srem našao pod upravom NDH. Bora Ercegovac posebno je pohvalio zalaganje i rad SUBNOR-a Podunavlje koje na delu pokazuje da SUBNOR istinski baštini sve oslobodilačke ratove i da se oslanja na slavne tradicije pobedničke srpske vojske u Prvom svetskom ratu, kao i na borbu hrabrih partizana u Drugom svetskom ratu.

Krajem septembra predstavnici SUBNOR-a Podunavlje otkriće i spomenik borcima u Surduku koji su živote položili u Drugom Svetskom ratu.