Studenti Elektrotehničkog fakulteta osvojili 2. mesto na međunarodnom takmičenju

H-Bridges - studenti Elektrotehničkog fakulteta (foto: H-Bridges / ETF)
Studenti Elektrotehničkog fakulteta osvojili su 2. mesto i nagradu “Outstanding Performance Award” na svetskom univerzitetskom takmičenju u oblasti inovativnih i energetski efikasnih rešenja – IEEE International Future Energy Challenge (IFEC), saopštio je H-Bridges, tim studenata ETF-a.

Finale takmičenja održano je od 25. do 28. jula u Hanoveru u Nemačkoj, a pobedio je tim studenata sa Univerziteta Rojtlingen.
“Naši studenti su finalnim prototipom postigli efikasnost od 94,1 odsto na 1000W kao i 10 puta manju masu u poređenju sa tržišnim rešenjima”, navodi se u saopštenju.
Ovogodišnja tema takmičenja bila je razvoj monofaznog Solid State transformatora za niske snage.

“Predloženo rešenje pruža mogućnost za značajno redukovanjem upotrebe teških materijala pri proizvodnji transformatora, a dodatno i monitoring i dijagnostiku sistema u realnom vremenu”, ističe se u saopštenju.
Primena ovakvog koncepta bi olakšala integraciju obnovljivih izvora energije kao i drugih pametnih rešenja u tradicionalni elektroenergetski sistem.
Propozicije takmičenja su takve da timovi imaju priliku da prodju celokupan proces razvoja, od idejnog rešenja do finalnog prototipa kroz više iteracija.
Kako se ističe u saopštenju, rad tima podržali su Elektrotehnički fakultet i brojne domaće i inostrane kompanije.