Sutra otkrivanje spomenika povodom 80 godina od rušenja sinagoge u Mitrovici

Povodom 80 godina od rušenja sinagoge sremskomitrovačkih Jevreja, od strane okupatorskih vlasti Nezavisne države Hrvatske, Grad Sremska Mitrovica će postaviti spomen ploču u znak sećanja na postradalu jevrejsku zajednicu na mestu gde se sinagoga nalazila u periodu od 1904/5. do 1942. godine, prekoputa Mitrovačke gimnazije, na uglu ulica Svetog Save i Dositejeve.

Inicijator postavljanja spomen obeležja, Nenad Radmanović, kustos Muzeja Srema, rekao je: “Negujući kulturu sećanja, mi generacije koje danas živimo u miru i slobodi, svoji i na svome, moramo se setiti i ljudi koji su postavljali temelje razvoju Sremske Mitrovice kao modernog naselja, vrednih ljudi, rodoljuba, komšija, prijatelja. Pogotovo onih, kojih nove generacije i ne mogu da se sete, jer su neljudskim odlukama i planovima loših ljudi, upisani u knjige mrtvih i večnost iz koje ih samo sećanje može vratiti. Postavljanjem spomen ploče, započinjemo i tužno sećanje na zločinačku akciju Viktora Tomića, u kojoj su Ustaše pre 80 godina krajem leta 1942. godine, ubile gotovo sedam hiljada rodoljuba iz Srema.”

Događaj će početi u 12:00 časova, a spomenik će otkriti gradonačelnica Sremske Mitrovice, gospodja Svetlana Milovanović.

Tokom trajanja ovog događaja, u periodu od 12:00 do 12:30 časova, Dositejeva ulica i deo ulice Svetog Save, biće zatvorene za saobraćaj.