Sveti Andrej Prvozvani – Mečkindan

Danas se proslavlja sveti apostol Andrej, kao prvi Hristov apostol nazvan je Prvozvani. Bio je stariji brat Svetog apostola Petra i učenik Svetog Jovana Krstitelja.

Bio je apostol Carigrada i Rusije, patron ruskog carstva i doma Romanovih. Jevanđelje je propovedao u Vizantiji i Trakiji, u dunavskim zemljama, a potom u Rusiji i oko Crnog mora, u Epiru, Grčkoj i Peloponezu. Tu je i stradao dok je propovedao hrišćanstvo i molio se Bogu do smrti. Delovi njegovih moštiju nalaze se u Carigradu, Rimu, Moskvi i Grčkoj. Za života je isceljivao uboge i bolesne, a njegove čudotvorne mošti su pomogle mnogima. Po krstu na kojem je razapet i danas se kosi krst zove Andrejin. Slavi se kao krsna slava, zbog božićnjeg posta uvek sa posnom trpezom.

Prema narodnim verovanjima Sveti Andrej se smatra zaštitnikom velikih životinja. S njima razgovara, a one su mu pokorne. Nekada su mečkari slavili Andrijevdan, verujući da ovaj svetac kroti medvede kao pse, a da svetom putuje jašući na ovoj zveri. U istočnoj Srbiji dan Svetog Andreje naziva se Mečkindan. Veruje se da na taj dan medvedi ne čine štetu i ne diraju ljude, zato tada ne valja ići u lov na njih. Na današnji dan valja jesti kukuruz.

Svetog Andreja Prvozvanog kao svog zaštitnika proslavlja i dom Karađorđevića.