Trideset godina bez Fredija Merkjurija

Frontmen grupe „Queen“ Fredi Merkjuri preminuo je na današnji dan pre 30 godina. Preminuo je od pneunomije, na današnji dan 1991, u svojoj vili u Kensingtonu, u 45. godini života.

Bio je poznat po tome što je prkosio svim standardima i stereotipima, bez obzira na to što će o njemu misliti, a Fredija će svi zauvek pamtiti po njegovoj neverovatnoj energiji kojom je uticao na svet muzike.

Posle kratkog boravka u grupi Smajl, 1970. sa gitaristom Brajanom Mejom i bubnjarom Rodžerom Tejlorom formira Kvin. A godinu dana kasnije priključio im se basista Džon Dikon. Upravo je Merkjuri došao na ideju da bend nazove Kraljica, odnosno Queen.

Fredi Merkjuri i danas važi za jednog od najboljih frontmena svih vremena koji je sa Kvinom upisan u Ginisovu knjigu kao bend koji je čak 1.322 nedelje (22 godine) bio na top-listama u Velikoj Britaniji! Nije bio cenjen samo zbog svojih vokalnih mogućnosti, već i kao koautor najvećih hitova od „Bohemian Rhapsody“ do „Somebody to Love“.

Film „Boemska rapsodija“ iz 2018. o Fredijevom životu dobio je Zlatnog globusa za najbolju dramu, a glumac Remi Malek, koji je tumačio Merkjurija, Oskara za najbolju rolu.

Kada je 1981. godine Fredi gledao Monserat Kabalje i Lučana Pavarotija zaljubio se u njen glas. Ali, mislio je da jedna operska pevačica nikada neće ozbiljno shvatiti rok pevača.

Međutim, Kabaljeova je bila poštovalac Merkjurija. Kada je brat Kabaljeove postavljen za muzičkog direktora budućih Olimpijskih igara u Barseloni operska zvezda je rekla da niko neće bolje napisati zvaničnu himnu od Fredija. I 1987. objavili su singl „Barcelona“ koja je bila jedna od dve zvanične pesme Olimpijskih igara u Barseloni 1992. godine.

Samo šest meseci pre smrti Merkjuri je snimio poslednju pesmu. Tada već bolestan, imao je snage da otpeva samo dve strofe pesme „Mother Love“ koju je napisao zajedno sa Brajanom Mejom

Zbog pritiska javnosti, izdao je saopštenje i poslao medijima, 23. novembra 1991. godine. Samo 24 časa kasnije, 24. novembra 1991. preminuo je u 45. godini u svom domu u Londonu.

Prethodni tekstU poslednja 24 sata 18 antigen pozitivnih rezultata pacijenata
Sledeći tekstU Kovid bolnici 119 pacijenata, jedan transportovan u Bolnicu na Mišeluk