Tužna sudbina sinagoge u Mitrovici

Moj grad SM, sinagoga.jpg
Foto: FB Miroslav Liščević

Početkom dvadesetog veka u Mitrovici je građena jedina sinagoga tokom njene istorije, nažalost ona je do temelja bila razrušena 1941. godine od strane ustaša.

Gradnja ovog jevrejskog templa počela je u jesen 1904. godine, zahvaljujući velikom zalaganju tadašnjeg predsednika Jevrejske veroispovedne opštine, trgovca Josipa Flajšmana.

Izvođač radova bio je Ivan Voler. Sinagoga se nalazila na uglu ulica Svetog Save i Dositejeve (danas je tu kuća sa adresom Svetog Save 7), preko puta Mitrovačke gimnazije. Pored same gimnazije nalazila se i Jevrejska osnovna škola “Palestina” čije ime se i danas spominje. Prvi Rabin koji je delovao na teritoriji ove opštine bio je Jakob Mogan.

Nažalost Mitrovačka sinagoga je imala svoj tragičan kraj. Već od prvih dana okupacije u aprilu 1941. oni koji su bili naklonjeni nemačkoj-ustaškoj vlasti, počeli su da proganjaju, zlostavljaju i hapse Jevreje i uništavaju sinagogu. Sinagoga je zatvorena i zapečaćena, ali je početkom avgusta počela pljačka i odnošenje svih dragocenosti iz sinagoge, skidan je crep i drvene grede, a 06.08. 1941. je minirana i potpuno uništena u snažnoj eksploziji. Prostor na kome je 37 godina bila sinagoga bio je potpuno prazan. Uporedo sa uništavanjem sinagoge, uništavane su i poslednje jevrejske porodice u Mitrovici.

Izvor: “Jevreji u Mitrovici”, autor Jovanka Dražić

Prethodni tekstDivlje deponije kao sastavni deo Fruške gore
Sledeći tekstKošarkaši KK Srem pobedili na gostovanju