U Srbiji registrovan prvi slučaj majmunskih boginja

Printskrin

U Srbiji je registrovan prvi uvezen potvrđen slučaj obolevanja od majmunskih boginja, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Kako se navodi na sajtu Batuta, slučaj je dijagnostički prepoznat i terapijski zbrinut a pacijent je u Srbiju došao iz Nemačke i u pitanju je mlađi čovek u tridesetim godinama.

Podsetimo, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ima informacije da su majmunske boginje od početka godine potvrđene kod 1.600 ljudi, a da se sumnja na još 1.500 slučajeva u 39 zemalja, saopštio je danas direktor te organizacije Tedros Adanom Gebrejesus.

Simptomi majmunskih boginja mogu započeti visokom temperaturom, glavoboljom, bolovima u telu i slabošću. Nakon otprilike dva dana, na licu, rukama i stopalima nastaju osip i čirevi. Pacijentima koji prepoznaju bilo šta od navedenog savetuje se da ostanu u izolaciji tokom celog trajanja bolesti, koja obično traje dve do četiri nedelje.

Jedan od karakterističnih znakova zaraze jest osip na licu ili telu koji se pretvara u izbočene kvržice koje postaju mehurići, piše Eat This, Not That.

Osobe sa majmunskim boginjama smatraju se najzaraznijima dok imaju osip. Bolest može da traje dve do četiri nedelje, a većina ljudi se oporavlja bez lečenja. Period inkubacije može da traje sedam do 14 dana, navodi CDC. Osoba može da bude zarazna od jednog dana pre nego što razvije osip do 21 dan nakon pojave simptoma.