Učenici i nastavnici Ekonomske škole „9. maj“ u Italiji

U periodu od 14.11 – 18.11. 2022. godine, učenici i nastavnici Ekonomske škole „9. maj“ iz Sremske Mitrovice učestvovali su u trećoj mobilnosti u okviru Erazmus+ projekta „Tiny Steps for Great Changes“.

Domaćin ove mobilnosti je bila škola Istituto Comprensivo di La Morra u Italiji. Pored Ekonomske škole i domaćina, u mobilnosti su učestvovali i partneri iz Portugala, Španije i Rumunije. Učesnici su bili učenici trećeg razreda Ekonomske škole i nastavnici koji su članovi tima za ovaj projekat: Tešić Maja, Janković Uroš, Barjaktarević Mihajlo 3ut, Vladisavljević Nikolina 3e, Jović Željana i Bauers Anastasia 3fa i nastavnici Olivera Radisavljević– nastavnik ekologije i Neda Tović – nastavnik engleskog jezika i koordinator projekta.

Tema ove mobilnosti je bila energetska efikasnost i ušteda energije i učenici su kroz različite aktivnosti i rad u međunarodnim grupama razmenili iskustva i ideje o načinima uštede energije u svojim škola. Svi partneri su prvog dana predstavili aktivnosti koje su sproveli u svojoj školi pre same mobilnosti. Pošto se u sastavu partnerske škole nalazi više manjih škola u okolnim mestima: Barolo, La Mora, Monforte i Novelo, prvog dana boravka, učenici i nastavnici su obišli školu u Barolu u kom su i boravili. U poslepodnevnim časovima je bio organizovan obilazak obližnjeg grada Albe i njenog istorijskog centra.

Drugi dan je bio posvećen poseti grada Torina koji je započeo obilskom i radionicama u Muzeju životne sredine „MACA – Museo A come Ambiente“. Učenici su imali dve radionice, jedna je posvećena različitim temama kao što su ishrana, energija, voda, biljke, a u drugoj radionici im je prikazano, kroz praktične primere i aktivno učešće kako funkcioniše toplotna kamera. U poslepodnevnim časovima je organizovan obilazak Torina i njegovih najpoznatijih znamenitosti.

Trećeg dana, učesnici su prošetali kroz „Šumu misli“ u okviru velike vinarije Fontanafreda i upoznali se sa radom same vinarije i načinom proizvodnje organskog vina na energetski efikasan način. Drugi deo dana su proveli u školi u Monforteu gde su u međunarodnim grupama osmislili i kreirali letke sa savetima za uštedu energije.

Četvrti dan je bio posvećen poseti hidroelektrane „Entracque“ koja se nalazi u Vale Geso u Pijedmontskim planinama . Upoznali su se sa načinom rada, kapacitetom i značajem elektrane.

Petog dana boravka, obišli su reciklažni centar Bra Servizi, u gradu Bra koji se bavi reciklažom otpada iz industrije. Posetili su muzeje bicikala i pisaćih mašine koji se nalaze u okviru centra. Saznali su kako se tretiraju plastika, drvo i metal koji kao otpad dolaze u centar.

Poslepodnevne časove su proveli u centralnoj školi u La Mori, gde su u jednoj od aktivnosti pravili saksije za cveće od plastičnih flaša, a zatim u grupama napisali i treću strofu himne projekta. U večernjim časovima je organizovana svečana večera na kojoj su se oprostili uz muziku i ples.

Celokupan boravak i organizovane aktivnosti su ostavile snažan pozitivan utisak na učenike i nastavnike, učvrstili su stara i stvorili nova prijateljstva, poneli lepe uspomene, nova znanja i sa nestrpljenjem očekujemo da ugostimo partnere u ovom projektu u Ekonomskoj školi u Srbiji u februaru 2023. godine.