Uskoro ćemo uživati u ovim gastronomskim manifestacijama!

Pored nestvarne prirode, Vojvodina se oduvek isticala po najukusnijim jelima koji žitelji naše ravnice pripremaju sa mnogo ljubavi! Upravo zbog toga, godinama unazad počele su prve gastronomske manifestacije u Vojvodini, kako bi se očuvala tradicija naših slasnih jela.

Danas imamo raznovrsne gastronomske manifestacije, koje se održavaju u naseljima Srema, Banata i Bačke. Svaku manifestaciju krase bogati štandovi i programi, koji tokom čitave godine okupljaju i zabavljaju veliki broj domaćih i inostranih posetilaca.

Foto: mojgradsm.rs

Slaninijada u Kačarevu, Kobasicijada u Turiji i Čvarak fest u Sivcu su i ove godine opravdali očekivanja mnogobrojnih gurmana, koji su sa osmehom na licu i punih stomaka ispratili još jedno izdanje ovih fenomenalnih manifestacija. U nastavku teksta pročitajte koje nas to gastronomske manifestacije očekuju u narednom periodu.

Foto: Moj grad SM

Sremska Kulenijada – Erdevik

Prve nedelje juna, po 24. put, održaće se gastronomska manifestacija “Sremska kulenijada”, jedna od najvećih i najposećenijih manifestacija takve vrste u regionu. Ona čuva nešto lokalno, autentično, domaće, nešto bez čega Srem ne može da se pomene a da se ne pomisli na taj ljuti proizvod. I ove godine štandove će krasiti autentična crvena boja suhomesnatog proizvoda, dok će se pored toga održati i kulturno – umetnički program.

Foto: Moj grad SM

Zmajevo – Gurmanijada 

Pored odlične hrane, manifestacija “Gurmanijada” ima zabavno – takmičarski karakter. Gastro Tim Srbija će i ove godine biti na raspolaganju svima koji žele dati podršku, korisne savete ili poneki skriveni trik u vezi određenih specijaliteta koji će biti tema ovog događaja. Manifestacija će se održati prve nedelje juna, dok uskoro stiže detaljan program.

Prosto k’o pasulj – Temerin 

Početkom juna održaće se najveća manifestacija u opštini Temerin, koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj takmičara i posetilaca. Svaka ekipa koja želi da se okuša u kuvanju pasulja, dobija mesto za kuvanje sa stolom i dve klupe, paviljon, drva za loženje i poklon paket. Pored kuvanja, najveću pažnju privlače “Temerinske igre” koje podsećaju na one koje smo igrali u mladosti. Najbolje takmičare i ove godine očekuju vredne nagrade.

Foto: Vojvodina uživo

Somborski kotlić – Sombor

Kao i svake godine, krajem juna očekuje nas još jedno izdanje gastronomske manifestacije “Somborski kotlić”. Ova manifestacija tradicionalno okuplja meštane ovog grada, ali i one koji iz cele Srbije pa i regiona dolaze da učestvuju u kuvanju riblje čorbe ili paprikaša. Pored ukusnog jela iz kotlića, posetioci će imati priliku da uživaju u specijalnim gostima, koji su tu, kao i svake godine, da doprinesu pozitivnoj atmosferi. Detaljan program stiže uskoro.

VinoFest – Vršac

Festival, koji slavi najpoznatiji vršački brend – vino, okuplja vinogradare i vinare kako iz regiona tako i iz inostranstva. Posetioci, osim degustacije kvalitetnih vina iz Srbije mogu probati i vina iz Mađarske, Rumunije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske… Festival je izložbenog i prodajnog karaktera a Međunarodna komisija za ocenjivanje uzoraka vina, koju čine vrhunski enolozi, daje ovom festivalu i takmičarski karakter.  Festival vina “VinoFest” u Vršcu, tradicionalno će se održati prve nedelje jula, ove godine. Detaljan program stiže uskoro.

Apatinske Ribarske večeri 

Ribarske večeri manifestacija duge tradicije, održava se svake godine, početkom jula u Apatinu. Jedna od najlepših tradicija “Apatinskih ribarskih večeri” je pripremanje i takmičenje u pripremanju apatinskog ribljeg paprikaša. Pored toga, manifestaciju kras bogat kulturno – umetnički program. Detaljan program stiže uskoro.

Štrudlijada – Novo Miloševo 

Manifestacija “Štrudlijada” tradicionalno okuplja veliki broj sladokusaca, u malenom banatskom naselju, Novom Miloševu. Uz bogat kulturno umetnički program, razna takmičenja, Novomiloševčani su poslednjih godina stvorili ovu prepoznaljivu manifestaciju u kojoj svake godine, početkom avgusta, uživaju mnogobrojni posetioci. Detaljan program stiže uskoro.

Foto: Moj grad SM

Prva varjača Laćarka – Laćarak

Nezvanično prvenstvo sveta u kuvanju gulaša “Prva varjača Laćarka”, kako ga zovu organizatori, tradicionalno će se održati ove godine u avgustu. održaće se 7. avgusta. Manifestacija svake godine okupllja oko 150 ekipa koje se takmiče u kuvanju gulaša, pored toga, “Prva varjača Laćarka” broji preko 12.000 posetilaca svake godine.  Detaljan program stiže uskoro.

Vinarske noći – Šid 

Za ljubitelje vina, u Šidu se svake godine održava manifestacija “Vinarske noći”, gde se mogu probati najbolja vina sremskog podneblja, gde ih na interesantno uređenim štandovima predstavljaju lokalne vinarije i vinari, ali i vinari iz inostranstva. Pored toga, na štandovima se predstavljaju i proizvodi poljoprivrednih gazdinstava iz opštine. Manifestacija svake godine krajem avgusta okuplja mnogobrojne posetioce i izlagače. Detaljan program stiže uskoro.

Vinski Park – Sremska Mitrovica

Krajem avgusta održaće se festival “Vinski park” u Sremskoj Mitrovici. Cilj festivala je promocija vinske i gastro kulture u Sremu i približi krajnjim potrošačima proizvođače sa ovih prostora, koji se na tržištu izdvajaju kvalitetom. Detaljan program stiže uskoro.

Foto: Grad Sremska Mitrovica

Gastro Srem – Stara Pazova

Turističko gastronomska manifestacija “Gastro Srem”, održaće se od 01 do 03. septembra 2023. godine na Trgu Zorana Đinđića u Staroj Pazovi. Ovo je jedinstvena manifestacija okupiće na jednom mestu okupiti sve domaće proizvođače i goste iz Srbije i regiona koji se svojim proizvodima izdvajaju po kvalitetu. Svoje specijalitete izložiće proizvođači mesnih i mlečnih proizvoda, udruženja žena, poljoprivredna gazdinstva, vinarije, proizvođači meda, džemova, rakije, poslastičari, bombondžije. Posetioci će moći da degustiraju tradicionalne specijalitete ovog podneblja i da uživaju u bogatom kulturno – umetničkom programu.

Gastro fest – Bečej 

Ukoliko želite na trenutak da se vratite u detinjstvo i probate specijalitete po ukusu naših baka i mama, imamo lepe vesti za vas! Prve nedelje oktobra, održaće se manifestacija “Gastro fest” koja će okupiti više od 3o izlagača sa fenomenalnim specijalitetima. Manifestacija će se održati u oktobru, dok detaljan program stiže uskoro.

Sremski Klob Kob Fest – Šid

Poslednjeg vikenda u oktobru održava se Gastronomsko-turistička manifestacija koja promoviše da se na teritoriji opštine Šid godinama unazad neguje multietičnost, multikulturalnost, suživot i tolerancija. Manifestacija je međunarodnog karaktera, veoma zanimljivog programa i poseti je nekoliko hiljada posetilaca. Okuplja veliki broj izlagača suhomesnatih proizvoda, ali i izlagače i udruženja koja promovišu razne druge tradicionalne, domaće proizvode, kao i autentične rukotvorine. Detaljan program stiže uskoro.

Foto: Opština Šid

Sarmijada – Bačka Topola

Takmičenje u pripremanju jedne od omiljenih jela – sarme! Pored takmičenja u kuvanju sarme, u okviru manifestacije se organizuje i vašar rukotvorina i gastro proizvoda, bogat program za decu, sve to uz muzički program. Detaljan program stiže uskoro.

Festival Mlade Rakije – Ljutovo

Druga subota u novembru je već tradicionalno rezervisana za Festival mlade rakije, koji organizuje Udruženje proizvođača i ljubitelja rakije “Subotička peščara” u znak sećanja na poznatog i uglednog poljoprivrednog proizvođača Blaška Kopilovića.  Posetioci će imati priliku da degustiraju kvalitetne rakije kod više desetina proizvođača na festivalu. Uz rakiju, nude se domaći čvarci i drugi lokalni specijaliteti. Detaljan program stiže uskoro.

Novembar Fest – Novi Sad

Novembar Fest, festival kobasice i čvaraka, okuplja proizvođače mesa i suhomesnatih proizvoda iz Srbije i regiona. Tokom trajanja festivala posetioci su u prilici da prisustvuju procesu pravljenja kobasica i čvaraka uz neizostavne zvuke dobre tamburaške muzike. Posebna atrakcija je takmičenje u pravljenju kobasica gde svoja umeća ukrštaju timovi novosadskih kvartova, medija i sportskih klubova. Detaljan program stiže uskoro.