Vanredna akcija dobrovoljnog davanja krvi

Potrebe za rezervama krvi su velike, te Crveni krst Ruma obaveštava i moli sve humane sugrađane, ukoliko žele i mogu, a zdravstveno stanje im dozvoljava, da se odazovu na vanrednu akciju dobrovoljnog davanja krvi koja se organizuje u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, u petak, 14. januara 2022. godine, u periodu od 8 do 12 časova, u holu Kulturnog centra „Brana Crnčević“ u Rumi.

Dobrovoljni davaoci krvi, Zavod za transfuziju krvi Vojvodine, organizacije Crvenog krsta u u gradovima i opštinama se već dugo, svi zajedno, bore da obezbede podršku operativnom programu i zbrinu pacijenti kojima je krv neophodna. Krv je neophoda za lečenje vitalno ugroženih pacijenta, za terapiju onkoloških bolesnika, za planirane hirurške intervencije, za hitne i vanredne situacije. I pored toga, zalihe krvi su na minimumu i nisu dovoljne.

Akcije dobrovoljnog davanja krvi se organizuju uz poštovanje svih propisanih procedura i preventivnih mera u cilju sprečavanja prenosa virusa na akcijama prikupljanja krvi.

Takođe, davaoci krvi koji su primili vakcine protiv virusa Covid-19, mogu dati krv odmah ukoliko su primili Pfizer ili Sinopoharm vakcinu. Davaoci koji su primilki Sputnik V ili Astra Zeneca vakcinu, davanje krvi treba da odlože na dve nedelje. Nevakcinisani davaoci takođe mogu dati krv, ukoliko su zdravi.

U vezi sa dobrovoljnim davanjem krvi želimo da podsetimo da:

Davalac kri može biti svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina starosti

Davanje krvi je: DOBROVOLJNO, ANONIMNO, BESPLATNO

Žena može davati krv svaka četiri meseca, a muškarac svaka tri meseca

Davanje krvi nije bolno, ne stvara naviku i ne šteti organizmu

Sistem za uzimanje krvi je za jednokratnu upotrebu, čime se isključuje svaka mogućnost prenosa bilo koje bolesti na davaoca

Pre svakog davanja krvi obavlja se lekarski pregled i laboratorijske kontrole

Višestruki davaoci krvi dobijaju priznanja Crvenog krsta

Davaoci krvi oslobađaju se plaćanja određenih participacija za zdravstvene usluge.

 

Izvor: Opština Ruma