Vašu kuću ili stan su vam okupirale smrdibube? Verovali ili ne beže od jedne biljke

Skrinšot

Smrdibube su okupirale vaš dom? Srećom potpuno su bezopasne i neće vam dosađivati ako ih pustite na miru. Obično se negde sakriju, umire i nećeti ih videti do proleća.

S jeseni i doalskom hladnijih dana i noći ovi insekti traže toplije utočište pa neretko na tom putu zalutaju i u naše domove. Vole da se smeste na zavese ili neki drugi topli kutak i tamo da prezime. S dolaskom proleća, smrdibube se opet pokrenu i krenu da se razmnožavaju, tako da ne morate da brinete da će se njihov broj povećati u vašem domu tokom zime.

Mnogi se pitaju zašto smrdibube toliko – smrde, a razlog je zapravo vrlo jednostavan. Smrad ispuštaju iz žlezda koje se nalaze na donjoj strani grudnog koša i to samo kad se osete ugroženo, kako bi neprijatelja oterale od sebe, i uglavnom im ta taktika uspeva. Osim smrdibuba, postoji i vrlo slična po izgledu i navikama – smrdljiva greta.

I smrdibuba (Raphigaster nebulosa) i smrdljiva greta (Dolycoris baccarum) spadaju u porodicu stenica, a možete da ih razlikujete po tome što smrdibuba nema sitne dlačice po telu. Hrane se biljnim sokovima.

I smrdljiva greta zna da ulazi u domove, ali ne toliko često.

Ipak, ukoliko u kuću ulaze u preteranom broju, tad postoje neki trikovi kako da im taj podvig učinite neugodnijim pa će vašu kuću zaobići i otići kod komšija.

Smrdibube (i smrdljive grete) beže od mirisa mente koliko ih noge nose pa se naoružajte ovom biljkom ili njenim eteričnim uljem. Mentu možete da držite u teglicama na prozorima i balkonima, otpuštaće miris koji će smrdibube držati podalje od vašeg doma.

Još efikasnije je napraviti sprej od eteričnog ulja mente – stavite nekoliko kapi u bočicu sa sprejem, dodajte malo vode, protresite i pošpricajte tom tečnošću područja u domu kroz koja ulaze, poput prozora i ulaznih vrata.

Ne vole ni miris čilija i belog luka. Smesu je jednostavno napraviti, a zaštitiće i vaše biljke od napada ovih insekata. U litri vode kuvajte 100 grama seckanog čilija ili belog luka, ohladite pa tu tečnost razredite s vodom u razmeri 1:10. Poprskajte kritična područja i smrdibube bi trebalo da odu.

Pomaže i mešavina vode i sirćeta. Stavite u bocu s raspršivačem i pošpricajte ih. Miris im se neće svideti pa će potražiti drugo sklonište daleko od vašeg doma.

Postoji još jedan trik – stavite komadiće čilija ili belog luka uz prozor i vrata i tako sprečiti da ulaze u dom.