Vesić: Do kraja godine završetak deonice auto-puta od Sremske Rače do Kuzmina

Foto: Tanjug
Srbija će do kraja godine završiti svoju deonicu auto-puta od Sremske Rače do Kuzmina, dok će u Rači biti uspostavljen integrisani granični prelaz, koji će biti pušten u rad 2025. godine, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

On je u Banjaluci razgovarao sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem o daljem unapređenju saradnje i zajedničkim infrastrukturnim projektima.

Sagovornici su ocenili da Srbija i Republika Srpska nikada nisu imale bolju saradnju kada je reč o saobraćajnoj povezanosti, budući da Srbija gradi dva auto-puta i dve brze saobraćajnice prema Republici Srpskoj, saopštilo je Ministarstvo.

– Izuzetno smo ponosni na to što imamo četiri saobraćajne veze između Srbije i Republike Srpske. Prva je deonica auto-puta Sremska Rača–Kuzmin, dužine 18 kilometara, kao i most preko Save, koji je potpuno završen – ukazao je Vesić.

Takođe, kako je dodao, gradi se i auto-put Ruma–Šabac, te se nastavlja sa brzom saobraćajnicom do Loznice, sa dva kraka prema Srpskoj, preko Badovinaca i Šepka kod Zvornika, što je još jedna veza sa BiH i Republikom Srpskom.

Ministar je podsetio da se završava auto-put do Požege, odakle će se jednim auto-putem ići prema Dugoj Poljani i Crnoj Gori, dok će drugi auto-put voditi prema Kotromanu, odnosno Višegradu.

Čubrilović je naglasio da su infrastrukturni projekti izuzetno važni za regionalno povezivanje, dodavši da Republika Srpska sa svoje strane čini sve da se poveže sa Srbijom što kvalitetnijom putnom infrastrukturom.

– Republika Srpska je opredeljena da širi mrežu auto-puteva, a regionalno saobraćajno povezivanje je jedan od prioriteta Vlade RS – podvukao je on.

Prema njegovim rečima, izgradnja auto-puta Beograd–Sarajevo je kapitalni projekat, koji će pomoći unapređenju putne infrastrukture i komunikacije, ali i privrednog razvoja.

On je uzrazio uverenje da će projekti biti završeni u predviđenom roku.

Na sastanku je istaknuto da će se raditi i rekonstrukcija železničke pruge Beograd–Ruma–Zvornik–Doboj–Sarajevo, što će biti zajednički projekat železnica Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH.

Sagovornici su razgovarali i o unapređenju saradnje u oblasti vazdušnog saobraćaja i mogućnosti povećanja broja letova na relaciji Beograd–Banjaluka.

Ministri su naglasili da se intenzivno sprovode sve aktivnosti i procedure na realizaciji projekta izgradnje aerodroma u Trebinju kao objekta od strateškog značaja za RS i Srbiju, te da se za naredne korake čeka odluka sa nivoa BiH – potpisivanje memoranduma o razumevanju na izgradnji aerodroma između Saveta ministara BiH i Vlade Srbije.

Takođe, razmatrano je i unapređenje saradnje Auto-moto saveza Republike Srpske i Auto-moto saveza Srbije, odnosno unapređenje pružanja pomoći na putu i prevencije bezbednosti saobraćaja.