ZABORAVLJENA ISTORIJA: Krajem juna 1941. godine mitrovački bokseri premlatili ustaše!

Foto: dotkomsite.com

Jedan sasvim neobičan boks meč održan je krajem juna 1941. u ondašnjoj „Hrvatskoj Mitrovici“ koja je u aprilu iste godine postala deo ustaške Velike župe „Vuka“ sa središtem u Vukovaru.

Naime, kako je u svojim sećanjima na rat pre tri decenije govorio predratni bokser Sava Timić na zahtev Mitrovčanina, člana ustaškog logora Ivana Trama upriličen je boks meč između gradskog Boks-kluba i ustaša koji su u NDH došli direktno sa Janka puste (čuveni ustaški logor u Mađarskoj).

Tram se nadao da će mitrovački bokseri izgubiti, čime bi i simbolično nove vlasti pokazale da imaju dominaciju u gradu. Nakon kosultovanja sa drugim bokserima, Mitrovčani su doneli odluku da prihvate izazov. Ipak posebno interesovanje izazvala je činjenica da su Mitrovčani, uprkos prekorima vlasti, odlučili da boksuju u tradicionalnim bojama kluba: crveno-plavo-beloj.

„Kako smo u godinama pred rat boksovali bez majica, a ostala naša oprema imala sledeće boje: crveni pojas, plave gaćice i bele čarape, to nije moglo proći neopaženo, jer to su bile boje srpske zastave. Kada smo se u takvoj opremi pojavili u ringu (sala Amaterskog pozorišta) od prisutnih ustaša čuo se huk neodobravanja, a zatim aplauz gledalaca – građana Sremske Mitrovice. Tada je pred prisutne izašao ustaša Ivam Tram i objasnio da su to stare boje klub. Na tom objašnjenju se i završila epizoda ovog događaja“, sećao se kasnije Timić.

Mitrovački bokseri dobili su osam mečeva, koliko je igrano. Sam Timić kao poseban događaj navodi borbu sa izvesnim Ivanom Plejom, ustašom iz Osijeka. „U drugoj rundi, posle samo minut i trideset sekundi borbe, jednim snažnim udarcem uspeo sam da dobro uzdrmam Pleju. Tog momenta, borba je prekinuta i Pleja je proglašen za pobednika sa obrazoleženjem da sam zadao nepropisan udarac. To nije uticalo na civile – građane Sremske Mitrovice, koje je zahvatila erupcija oduševljenja. Svi su krenuli ka ringu. U tom metežu čuo sam jedan glas koji je jasno rekao: ‘Bez obzira na pobedu, važno je da si ti njega ubio’. Taj boks meč, preko kojeg su ustaše htele da manifestuju svoju snagu, završio se porazno po njih, imao je i izuzetan moralni efekat za časne i poštene građane Sremske Mitrovice“, izjavio je Timić.

Nakon mečeva, Tram je ušao u svlačionicu i rekao Timiću da se što pre obuče i ode iz zgrade, u čemu mu je i sam pomogao, zahvaljujući fijakeristi Vasi Kovačeviću. Nedugo potom, Pleja je tražio revanš meč u Osijeku, ali Timić, kako navodi, svestan da bi to moglo biti opasno po njega, nije prihvatio poziv. Ovaj meč koji je odigran krajem juna bio je zapravo prva javna borba koju su Mitrovčani imali protiv ustaških vlasti.

I kao u „Više od igre“, bokserski ring ubrzo je zamenjen fruškogorskim, a borbe kojih je bilo mnogo više od osam, trajale su tokom naredne četiri godine kada su, kao pobednici, u grad ušli i članovi mitrovačkog Boks-kluba.

Priredio: Stevo Lapčević