Zastava duga 70 metara ponovo krasi Savski kej!

Akciju oslikavanja Savskog keja u Mačvanskoj Mitrovici, organizovali su članovi Fudbalskog kluba „Podrinje” a povodom obeležavanja 15. septembra, Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Republika Srbija i Republika Srpska 15. septembra, na dan 104. godišnjice proboja Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu, obeležavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. 

Predsednik Saveta mesne zajednice „Mačvanska Mitrovica”, Miloš Kovač ovim povodom izjavio je: „Povodom dana zastave nacionalnog jedinstva omladinci, kadeti, mlađe selekcije Fudbalskog kluba „Podrinje” su nam se obratile u želji da zastavu koja je pre tri godine oslikana na keju, a do danas je bila dosta poprave i dovedu u prvobitno stanje. Mi iz saveta mesne zajednice smo se obratili Gradu Sremska Mitrovica, a oni su to sa zadovoljstvom prihvatili, obezbedili boju i ostali materijal dok smo mi iz mesne zajednice obezbedili momcima doručak i osveženje. Ideja potiče od fudbalskog kluba „Podrinje” i od same te dece i to je ono što i treba da znači ovaj praznik, da probudi kod dece neku ideju šta zastava Srbije znači za Republiku Srbiju i sve njene građane. Dužina zastave je 70 metara, a visina je oko 3 metra.”

Kralj Petar Prvi Karađorđević uručio u junu i novembru 1911. godine 51 pukovsku zastavu svojoj vojsci, te podvukao da nijedna od njih nije zarobljena, što je presedan u istoriji modernog ratovanja. Te zastave iz Prvog svetskog rada, su „simbol srpske pobede, ali i muke i golgote”, jer „nijedna srpska pukovska zastava nije završila u neprijateljskim rukama”, navode istoričari.