10.000 evra bespovratnih sredstava za pokretanje preduzetničkih delatnosti na selima

Gostujući u emisiji za poljoprivredu RTV „Brazde”, ministar za brigu o selu i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Milan Krkobabić najavio je novi program tog ministarstva. Reč je o konkursu za pokretanje privrednih aktivnosti na selima.

– Priprema tog programa je u završnoj fazi i mogu ekskluzivno za RTV da kažem da će on uskoro startovati. Svi zainteresovani moći će da apliciraju za bespovratna sredstva u iznosu od deset hiljada evra za pokretanje različitih preduzetničkih delatnosti koje su selima neophodne. Oni koji žele da konkurišu moći će u skladu sa svojim znanjem i veštinama, da se opredele za neku od delatnosti, a pored poslova vezanih za poljoprivredu, tu su i različiti stari i novi zanati kao i etno-turizam – kazao je Krkobabić.

Kada je reč o socijalno garantovanoj penziji kao posebnom institutu socijalne politike čiji je inicijator upravo ministar Krkobabić, može se reći da je ona sve izvesnija.

– To je nešto na šta ljudi mogu da računaju u narednom periodu. Sve je to u skladu sa novom raspodelom narodnih para, za šta se programski zalaže i Partija ujednjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije – istako je Krkobabić i naglasio da će Mininistarstvo za brigu o selu u narednom periodu započeti prikupljanje podataka o potencijalnim korisnicima socijalne garantovane penzije, odnosno narodne nadoknade, što će biti polazište za definisanje odgovarajućih zakonskih rešenja.