109 godina od Bitke na Legetu

Obeleženo je 109 godina od Bitke na Legetu, na istoimenom polju kod sela Šašinci, koja se desila 6. septembra 1914. i nanela velike gubitke srpskoj vojsci.

Sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve je služilo parastos, a cveće su na spomenik položili predstavnici Grada Sremska Mitrovica, predstavnici udruženja boraca, potomci i poštovaoci boraca iz ove slavne bitke i predstavnici drugih institucija i organizacija.

Simboličnim bacanjem venca u reku Savu, na mestu velikog stradanja, u čast boraca Legetske bitke šalje se poruka mira, kako se ovakvi događaji više nikada i nigde ne bi dogodili.

Manifestacija je zaokružena i umetničkim programom, dramskim i muzičkim nastupima i izvođenjem prigodnih pesama Hora „Irida” pod rukovodstvom Aleksandre Garunović.

Prelazak Timočke divizije preko Save, pre 109 godina otvorio je novo poglavlje u Velikom ratu i bez obzira na poraz koji su vojnici iz sastava 13. puka „Hajduk Veljko Petrović” doživeli, najavio veliku pobedu koja je samo četiri godine kasnije krunisana slobodom i jedinstvom u kojem živimo i danas.

Timočka divizija Prvog poziva imala je taktički cilj – forsiranje reke Save, da bi se brzom akcijom zadržale neprijateljske vojne jedinice. Najveći teret prelaza preko Save kod Čevrntije izneo je 13. puk „Hajduk Veljko”, kao i delovi 14. i 15. puka.

Divizija je ispunila svoj zadatak zbog kojeg je krenula preko Save da omete neprijatelja i omogući Prvoj armiji nesmetane akcije, ali vojnički ona je doživela težak poraz i stradanje: oko 2000 poginulih, nestalih ili onih koje je odnela reka Sava, i oko 5000 zarobljenih i sprovedenih u austrougarske logore.