11 stvari koje niste znali o Danu zaljubljenih

Foto: Freepik

Kako bismo vam pomogli da dobijete neke ideje i budete u pravom raspoloženju pripremili smo za Vas 11 zanimljivih činjenica koje verovatno niste znali o ovom prazniku.

1: Zašto srce?

Dan zaljubljenih je dan posvećen ljubavi. Ali zašto koristimo srce (tradicionalno u crvenoj boji) da pokažemo da nekog volimo?  Razlog tome postoji mnogo vekova ranije kada su ljudi verovali da je ljubav emocija koja se oseća srcem ispunjenom krvlju.

2: Zašto ne biste poslali čestitku ove godine?

Planirate da pošaljete tipičnu čestitku za Dan zaljubljenih izabranici/izabraniku svoga srca ove godine? Mnogi to čine, otprilike 1 milijarda čestitki se godišnje pošalje na ovaj dan. Iz perspektive čestitki, Dan zaljubljenih je pobeđen jedino od strane Božića po broju. Ali biti na drugom mestu nije baš uvek tako loše, zar ne?

3: Ko je zapravo sveti Trifun, a ko Valentin?

Sveti Trifun je živeo u 3. veku posle nove ere i važio je za čudotvorca koji je uspeo da izleči ćerku rimskog imperatora Gardijana i za to dobio silno bogatstvo koje je podelio siromašnima. Kod nas se 14. februara proslavlja Trivundan – vinogradarska slava jer štiti lozu.

U zapadnohrišćanskoj kulturi se ovaj datum slavi kao dan svetog Valentina, za koga se verovalo da je u 3. veku nove ere, nakon zabrane muškarcima Rima da se žene, kako bi bili bolji ratnici, tajno venčavao mlade. Kada je ovo otkrio rimski imperator je 14. Februara pogubio Valentina.  Zato se ovaj datum proslavlja kao Dan zaljubljenih.

4: Čokolada je ljubav

Da li znate da se preko 100 miliona čokoladnih bombonjera u obliku srca proda za Dan zaljubljenih? Čokolada je, očigledno, usko povezana sa ljubavlju. Stoga nije ni čudo da su u XIX veku doktori prepisivali čokoladu kako bi ublažili ljubavnu čežnju.

5: Cveće je tagođe ljubav

Poklanjanje cveća za Dan zaljubljenih je još popularnije od poklanjanja čokolade, iako mnogi poklanjaju oba. Ipak, kada je reč o cveću muškarci predstavljaju preko 70% kupaca ovih prelepih biljaka.

6: Ruže su najbolji izbor

Između miliona i miliona cveća prodatog svake godine na ovaj praznik, ruže su statistički neprikosnoveni poklon. Ali koja boja ruže je najpriličnija za ovaj dan? Većina bira crvene, jer su one simbol romantične ljubavi. Ali nećete pogrešiti ni ako odaberete žute (što simbolizuje užitak i prijateljstvo), bele (nevinost i tajnost), narandžaste (fascinaciju i entuzijazam), roze (savršenstvo, sreću, nežnost) ili boju kajsije (iskrenost i zahvalnost) .

7: Posebni načini Japanca

Japan je uvek poseban, a Dan zaljubljenih u Japanu je izuzetan dan. U Japanu žena muškarcu poklanja čokoladu na ovaj praznik, dok muškarci, naravno, nisu bez obaveza. Oni su dužni da uzvrate uslugu sledećeg meseca na dan koji je poznat kao Beli dan.

8: Fizička strana ljubavi

Vođenje ljubavi i ljubav nije ista stvar – svi to znamo, zar ne? E pa mnogi od nas su u zabludi! Prema Durex-ovom istraživanju prodaja kondoma je povećana za 20% – 30% na Dan zaljubljenih. Nema šanse da vođenje ljubavi nema nikakve veze sa ljubavlju!

9: Muškarci spram žena

Žene su te koje bi generalno trebalo da troše više novca, zar ne? Ovo zapravo nije istina kada je reč o Danu zaljubljenih. Muškarci u proseku potroše duplo više novca za ovu priliku. Dakle, još uvek mislite da muškarci nisu romantični?

10: Najpopularniji pokloni

Dan zaljubljenih nije u suštini dan za poklone, zar ne? Najvažnija je ljubav! Ali, priznajmo, dobiti poklon je takođe lepo. Najpopularniji izbor? Pored već pomenute čokolade i cveća najčešće se troši na večere u restoranima, parfeme i nakit. Šta ste Vi imali u planu za svoju drugu polovinu ove godine?

11: Dan zaljubljenih je mnogo puta godišnje

Ako i Vi volite Dan zaljubljenih imamo dobre vesti za Vas! Ovaj praznik možete slaviti i nekoliko puta godišnje. Najčešće je to 14. Februar, naravno, ali postoje i drugi datumi kada se slavi ljubav. Pravoslavna crkva svetog Valentina slavi 30. jula po starom, odnosno 13. avgusta po novom kalendaru, Brazilci slave ljubav 12. juna, u Velsu se slavu 25. januara, u Grčkoj 3. jula. Dakle možete slaviti ljubav i svakog od ovih datuma ako želite!