8. Šekspir festival – ponovo u igri

Foto: Jelena Jovanović

Konferencija za medije povodom 8. Šekspir festivala održana je 17. juna u Vili Stanković u Čortanovcima.

Foto: Jelena Jovanović

Uz prisustvo velikog broja novinara, program 8. Šekspir festivala predstavili su direktor i osnivač festivala Nikita Milvojević, Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Nemanja Milojević, šef kabineta predsednika Opštine Inđija, glumac Svetozar Cvetković i Sonja Marić, direktorka Brenda i komunikacija UNIQA osiguranja.

Foto: Jelena Jovanović

O programu ovogodišnjeg Šekspir festivala govorio je njegov osnivač i direktor Nikita Milivojević, koji je istakao: „Ponovo smo u igri! Godinu dana bili smo izbačeni iz nje – ali evo nas ponovo na pozorišnom terenu. Evropsko prvenstvo u fudbalu dalo nam je podsticaj da i Šekspira ove godine obučemo u festivalski dres, sa brojem 8! Osmi po redu Šekspir festival od 2-6. Jula oživeće ponovo predivni ambijent Vile Stanković.

Biti – il’ ne biti … Biti – naravno! Dobrodošli!“

Tragedija Hamleta“ čuvenog Pitera Bruka u izvođenju francuske trupe Des Lumières et des Ombres otvoriće 8. Šekspir festival u Vili Stanković u Čortanovcima 2. jula.

Narednog dana nastupiće Narodni teatar Bitola predstavom „History of motherfuckers- Korolian“ u režiji jednog od najznačajnijih savremenih reditelja u našoj zemlji Andraša Urbana.

„Moj Šekspir“ prema konceptu Nikite Milivojevića zamišljen 2019. godine kao trogodišnji projekat u kome neki od najznačajnijih regionalnih glumaca na neki svoj način predstavlaljaju publici svog Šekspira na programu je 4. jula.

Za oktobar je planiran čuveni „Makbet“ Sardegna Teatro / Compagnia Teatropersona iz Italije, koji nakon gostovanja na Sibiu festivalu, Hong Kong festivalu, Platonov festivalu u Rusiji, Festvalu svetskog kazališta Zagreb, Barbikan centru u Londonu … u okviru programa Šekspir festivala dolazi i u Srpsko narodno pozorište u Novi Sad.

Italijanski kritičari proglasili su „Makbet“ najboljom predstavom u 2017. godini – dobitnik je najznačanije
italijanske nagrade u oblasti izvođačkih umetnosti, svojevrsnog Oskara italijanskog teatra – The Premio Ubu Award 2017.

Foto: Jelena Jovanović

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević istakla je da Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama snažno podržavaju Šekspir festival koji publici omogućava upoznavanje sa savremenim svetskim produkcijama Šekspirovih dela, u autentičnom ambijentu Vile Stanković u Čortanovcima, pod vedrim nebom, baš kako je to bilo i u Šekspirovo vreme.

Profesionalnost i veliki trud organizatora doprineli su tome da se festival održi i ove godine, uprkos teškoj situaciji izazvanoj pandemijom korona virusa, uz bogat i sadržajan program. Ona je dodala da plakati na kojima je Šekspir u dresu, u godini održavanja Svetskog prvenstva u fudbalu, predstavljaju važnu simboliku, da poput sportista i svi umetnici ostavljaju srce na terenu, odnosno sceni.

„Osobine kao što su trajnost, kontinuitet, jedinstvenost i međunarodna prepoznatljivost, koju je Šekspir festival odavno stekao, opredelile su nas da i dalje nastavimo sa snažnom podrškom, a trudićemo se da sledeće godine sredstva i uvećamo. Zbog svega navedenog, posebno mi je drago što će jedna od predstava ovogodišnjeg festivala biti izvedena u Srpskom narodnom pozorištu“, rekla je Dragana
Milošević.

Šef Kabineta predsednika Opštine Inđija Nemanja Milivojević istakao je značaj ovog festivala za opštinu
Inđija koja se zahvaljujući ovom kulturnom događaju može smatrati liderom i na polju kulture. Milojević je najavio dalju podršku ovoj manifestaciji od izuzetnog značaja za opštinu Inđija i istakao profesionalnost čitavog tima ovog međunarodnog festivala.

Glumac Svetozar Cvetković istakao je Šekspir festival kao manifestaciju koja je bila potrebna Vojvodini i opštini Inđija.

Sonja Marić, direktorka Brenda i komunikacija UNIQA osiguranja istakla je zadovoljstvo što su UNIQA i Šekspir festival ponovo igraju zajedno na autentičnoj internacionalnoj pozornici velelepne Vile Stanković.
U duhu delatnosti i korporativno – društvene odgovornosti, UNIQA ulaganjem u kulturu investira u sigurno bogatstvo i već osam godina ponosno podržava Šekspir festival, istinski pozorišni praznik. Nestrpljivo čekamo početak i sigurno nezaboravno izdanje 8. Šekspir festivala koji je sa UNIQA osiguranjem ponovo u međunarodnoj igri– rekla je i podsetila da UNIQA 15 godina doprinosi očuvanju i promociji kulturne baštine podržavajući događaje, institucije, ideje koje građanima Srbije približavaju vrednosti bogate a raznovrsne domaće i svetske kulturne scene.

Foto: Jelena Jovanović

Prodaja ulaznica za 8. Šekspir festival po ceni od 900 dinara počinje u utorak 22. juna putem interneta na
web stranici tickets.rs kao i na svim ovlašćenim prodajnim mestima TICKETS a u Srbiji.

Izvor: http://www.sekspirfestival.org