Nova fiskalizacija: moguće podnеti zahtev za subvencije

Za subvencije za nabavku nove opreme privrednici mogu konkurisati od 15. oktobra do 31. januara.

„Sto evra u dinarskoj protivvrednosti za svako prodajno mesto i dodatnih sto evra za svaki fiskalni uređaj. Na osnovu analiza cena na tržištu, onoga što je bilo u Hrvatskoj i Crnoj Gori, razgovora sa proizvođačima fiskalnih kasa, to je iznos koji treba u potpunosti da pokrije troškove privrede“, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Troškovi privrede biće manji i zbog toga što neće više biti troškova obaveznog godišnjeg servisiranja fiskalnih kasa ili kada se „napuni memorija“, kao ni sertifikacije i čuvanja papirnih kontrolnih traka. Sve je onlajn i u realnom vremenu, a „arhiva“ je digitalna i svaka se transakcija može proveriti i kada se „izgubi“ fiskalni odsečak.

Ono što je važno, neće se čekati 31. januar za siplatu subvencije, nego će se svakih sedam dana, kako se budu prijavljivali obveznici, pokrivati ti troškove kako bi se ubrzalo uvođenje novog sistema fiskalizacije.

Sa prelaskom na e-fiskalizaciju, pod nadzorom poreznika biće i zanatlije, pogrebnici, preprodavci na pijaci i mnogi koji do sada nisu.