4. oktobar – Svetski dan zaštite životinja

Svetski dan zaštite životinja obeležava se 4. oktobra još od 1931. godine. Počelo je u Firenci na konvenciji ekologa. U to vreme ovaj dan se proslavljao kao dan sv. Franje Asiškog, sveca zaštitnika životinja i životne sredine. Vremenom je izgubio svoje versko obeležje i odavno predstavlja praznik svih ljubitelja i zaštitnika životinja bez obzira na veru i naciju.

Tog dana organizacije za zaštitu životinja i azili za životinje u celom svetu organizuju edukacije, prikupljanje donacija i razne druge aktivnosti u saradnji sa poštovaocima životinja, s ciljem podizanja svesti o zaštiti i zbrinjavanju životinja, kao i promovisanja njihove dobrobiti.

U Srbiji postoji veliki broj ugroženih životinjskih vrsta, među njima su razne vrste ptica, beskičmenjaka, sisara, insekata i riba, a među zaštićenima su pojedine vrste pelikana, beloglavi sup, rečni rak, žabe, šarke, belouške, bubamare.

Prema podacima Zavoda za zaštitu prirode Srbije, broj strogo zaštićenih divljih vrsta iznosi 1.783 od čega su čak 1.042 vrste životinja, sa najbrojnijim beskičmenjacima. Među strogo zaštićenim vrstama nalazi se 50 vrsta sisara, 307 vrsta ptica, 18 vrsta vodozemaca i 18 vrsta gmizavaca, 38 vrsta riba i 610 beskičmenjaka.

Poštovaoci životinja i pristalice pokreta za prava životinja smatraju da su prava životinja podjednako važna kao prava čoveka i da nema nikakvog moralnog opravdanja za to što čovek zloupotrebljava životinje za svoje potrebe, uništavajući im staništa i eksploatišući ih zarad profita i zabave.

Zastrašujuće je saznanje da u savremeno doba desetine miliona životinja godišnje umire u patnjama u klanicama, borbama, transportima, a isključivi krivac za to je čovek.

Koliko god bilo podrazumevajuće, nije loše prisetiti se činjenice da svaka životinjska vrsta u prirodi ima značaj za ekosistem i posebnu ulogu u njemu.