Od sledeće godine “instant vize” za ulazak u zemlje EU

Od sledeće godine, građani Srbije će za ulazak u neku od zemalja EU, morati da pribave dozvolu ili „instant vizu“ i koštaće sedam evra.

EU sistem će biti veoma lak, brz i jednostavan, iako će on obuhvatiti ljude koji planiraju putovanja iz turističkih, poslovnih ili nekih drugih razloga. Građani Srbije koji budu planirali putovanje u EU moraće da popune onlajn aplikaciju, koja ne oduzima više od desetak minuta vremena.

Svi podnosioci zahteva, starosti od 18 do 70 godina, moraće ovu uslugu da plate sedam evra, dok će ona biti besplatna za maloletne, a njihove podatke moraće da popunjavaju i šalju roditelji.

Nekoliko minuta kasnije trebalo bi da na svoju mejl adresu stigne odgovor o prihvatanju zahteva za “instant vizu” koja će važiti tri godine (svaki boravak do 90 dana) ili onoliko koliko vam važi pasoš. U slučaju odbijanja dobićete i obrazloženje, a moguće je i ulaganje žalbe.

Sa ovim dokumentom, kada jednom uđete u zemlju koju ste naveli kao prvu destinaciju, moći ćete da posetite i sve druge zemlje Evropske unije.