Koncert u Koldicu (Lajpcig) kao odraz srpsko-nemačkog muzičkog prijateljstva (FOTO)

Grad Sremska Mitrovica još jednom je, po ko zna koji put, predstavljen u svetlu muzičke umetnosti zahvaljujući grupi mladih pijanista, koji su 13. marta održali celovečernji koncert u gradu Koldic (Colditz), u Nemačkoj.

Reč je o mladim umetnicima, laureatima istaknutog mitrovačkog muzičkog takmičenja Sirmium Music Fest, koji su u organizaciji profesora Igora Grišina (Gryshyn), člana žirija Međunarodnog takmičenja Sirmium Music Fest, realizovali koncert u „Landesmusikakademie Saschen“ – kulturnom centru u Koldicu, kao nagradu za njihov uspešan rad, a to su Tara Vukadinović i Leon Žarko (učenici Srednje i Osnovne muzičke škole Petar Krančević u Sremskoj Mitrovici u klasi profesorice Margarite Vujović, Vasilije Basarab (učenik Srednje muzičke škole „Andre Navara“ u Podgorici) u klasi profesorice Maje Basarab, Jovan Peruničić (student Muzičke akademije u Gracu) u klasi profesora Libora Novačeka i Tijana Andrejić Tenji (profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu).

Pijansiti su se publici predstavili raznolikim programom, delima Šimanovskog, Hajdna, Rahmanjinova, Šopena, Baha, Debisija i Prokofjeva, čime su  potvrdili misao Štefana Cvajga „da samo oni koji u mladosti nauče da široko razapinju dušu, moći će jednog dana obuhvatiti čitav svet“.

Ovi već afirmisani mladi muzički izvođači zajedno u radu sa svojim renomiranim profesorima, ostvaruju svoj poziv ili kako bi to Robert Šuman rekao „šalju svetlost u dubine ljudskog srca“, jer muzika i jeste izmamljivanje onog najfinijeg, najnežnijeg i najsuptilnijeg iz grube materije života.

Tako je njihova muzika, kao sredstvo za govor duše, satkala neraskidivu vezu srpsko-nemačkog prijateljstva, posredstvom koje su, kako naš grad Sremska Mitrovica tako i cela naša zemlja prikazani širom sveta.

Tekst: Leon Žarko i Jasna Tanasijević