Hodočašća Pinkijevaca

Učenici osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki“ sa njihovom veroučiteljicom Aleksandrom Garunović, godinama unazad posećuju manastire Fruške gore.
Ove školske godine, realizovali su tri ekskurzije, po svetinjama Eparhije sremske, a u putovanjima je učestvovalo preko dve stotine učenika.

Prvo đačko hodočašće, bilo je upriličeno tokom prvog polugodišta i to je bila prva poseta učenika Svetoj Liturgiji u Hramu Svetog Save, koji je na sve učenike ostavio fascinantan utisak.

Druga ekskurzija obuhvatala je posetu svetinjama u Sremskim Karlovcima, novoizgrađenoj crkvi na Banstolu, Novom i Starom Hopovu.

Poslednje putovanje je obuhvatalo manastire: Privinu glavu, Kuveždin, Manastir Đipšu, Petkovicu i manastir Svetog Vasilija Ostroškog na Vranjašu.

Ova jednodnevna putovanja su veoma blagotvorna i duhovno i vaspitno veoma poučna i potrebna deci. Na ovaj način, deca realizuju nastavu praktične veronauke, usvajajući znanja opitno i učeći se svemu onom što učionica ipak ne može da pruži.

Važno je istaći da su mladi Mitrovčani u svim manastirima bili izuzetno lepo i srdačno primljeni. Monaštvo i sveštenstvo pokazalo je svu širokogrudost i gostoljubivost deci, a samim tim i razgorelo želju da deca ponovo posete te manastire u pratnji svojih roditelja.

Hram Svetog Save i svi pomenuti manastiri svete nam Fruške gore, mesta su mira, tišine i ljubavi. Deca to prepoznaju i naučeni su da se sa velikim strahopoštovanjem ponašaju u svetinjama. Takođe, vredno je istaći i dečiju potrebu boravka i igre u prirodi, tako da su đaci uživali u svim lepotama koje Fruška gora može da pruži.

Duhovno okrepljeni i ispunjeni radošću koje su iznedrile verske ekskurzije, učenici Pinkijeve škole mogu da se pohvale svojim verskim iskustvom stečenim tokom ove školske godine.