Povećane maksimalne dozvoljene cena šećera i mleka

Vlada Srbije odlučila je da cene osnovnih namirnica i goriva budu ograničene do kraja septembra, ali je maksimalna dozvoljena cena šećera i mleka povećana za po šest dinara. Tako će kilogram šećera koštati najviše 102,99 dinara, dok će litar mleka građani plaćati do 119,99 dinara.

Usvojena je i Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba, kojom je ograničena cena hleba od brašna T-500 i marža na ostale vrste te namirnice.

Maksimalna maloprodajna cena mleka od 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra ne sme da prelazi 119,99 dinara, dok je dosadašnja cena iznosila 113,99 dinara.

Beli kristal šećer u svim pakovanjima neće smeti da košta više od 102,99 dinara po kilogramu, dok će maksimalna proizvođačka cena u pakovanjima od jednog, pet i deset kilograma biti 85,11 dinara po kilogramu, a za sva ostala pakovanja najviše 93,63.

Imajući u vidu da je došlo do rasta cena sirovina, korekcija cene mleka i šećera bila je neophodna, ali se to neće odraziti na trgovce tim namirnicama, pošto su marže ostale na istom nivou, a kada je reč o potrošačima, povećanje cena neće značajno uticati na njihov standard. Veći problem bi u ovom trenutku bila nestašica, što bi se desilo kada bi se cene zadržale na nivou koji ne pokriva troškove poslovanja – objašnjavaju iz Vlade.

Takođe je produžena uredba kojom se ograničavaju cene Evro dizela i Evro premijuma BMB 95 za još 30 dana.

Tu odluku su u Vladi doneli kako bi se tržište redovno snabdevalo derivatima nafte i kako bi se očuvao standard građana, kao i privredna stabilnost a imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji.

U saopštenju se navodi da cena struje ostaje nepromenjena, ali je doneto više zaključaka u vezi sa tim, pa je Vlada JP Elektroprivredi Srbije preporučila da rezervno snabdevanje od 1. septembra do 19. novembra obavlja po ceni od 123,5 evra po megavat-satu, bez PDV-a.