Folklor-čuvar baštine i tradicije srpskog naroda

U jednom od najmanjih i najmlađem rumskom selu Žarkovac održana je sada već tradicionalna smotra folklora „Čuvari tradicije – Đeram“. Manifestacija koja okuplja folklorne ansamble iz srbije, Republike Srpske i Hrvatske koji neguju narodnu tradiciju Srba u našim selima je veoma je značajna za razvoj kulture i očuvanje kulturnog nasleđa i baštine srpskog naroda. U Žarkovcu je to KUD „Žarkovac“, a osim njega u rumskoj opštini u Đermu učestvuju još i KUD „Stevan Petrović Brile“ Stejanovci, KUD „Biser“ Putinci  i KUD „Voganj“.

Na koncertu u Žarkovcu je osim domaćina učestvovalo jo šetiri ansambla: SKUD „Boljanić“ i KUD „Posavina“ Šamac iz Republike Srpske, KUD „Mladost“ Čortanovci i KUD „Đorđe Maletić“ Jasenovo, Bela Crkva.

Folklorna manifestacija „Čuvari tradicije – đeram“ traje od 2007.godine, a članovi i rukovodstvo dolaze iz Srbije, Republike Srpske i Hrvatske.

„Đeram je osnovan i okupili smo se oko ideje da se deca i odrasli spajaju, druže kroz pesmu, igru, običaje, kako bi upoznali geografska područja svih učesnika. Svake godine imamo sve više članova, pa smo tako ove godine došli do 40 članova- kulturno-umetničkih društava koji neguju tradiciju Srba u pomenutim krajevima. Ove godine širom naše tri zemlje održano je 50 koncerata sa obeležjima nađe manifestacije, u kojima su učestvovali dečiji, izvođački i veteranski ansambli“, rekla je Marija Krunić, predsednica Upravnog odbora manifestacije „Čuvati tradicije – Đeram“ , koja je ujedno i predsednica KUD „Žarkovac“ iz rumskog sela Žarkovac.

Folklor na selu je, prema rečima Marije Krunić, izuzetno važan jer je to često i jedina aktivnost namenjena deci u seoskim sredinama. Još važnije je što se deca i mladi na taj način upoznaju i čuvaju kulturni identitet srpskog naroda. S tim ciljem je i KUD „Žarkovac“ osnovan 2008.godine i danas okuplja skoro svu decu iz sela. Slično je i u ostalim rumskim selima čiji su folklorni ansambli učesnici Đerma.

„Naš  KUD „Žarkovac” je osnovan 2008. godine sa željom da se deca iz našeg sela okupe oko pozitivnih stvari.  Počeli smo sa dve grupe  dece, a danas imamo tri folklorna ansambla i to  dečiji, pripremni i izvođački. Od samog osnivanja KUD je učestvovao na mnogim festivalima i to u nekoliko država Austrija, Mađarska, Hrvatska, Republika Srpska, Crna Gora. Osnivači smo i organizatori međunarodnog  folklornog festivala “Čuvari tradicije Đeram”, etno i folklorne manifestacije „Žarkovačko prelo“  koja je takođe  međunarodnog karaktera. Takođe smo organizatori letnjeg festivala folklora  na crnogorskom primorju „Đeram- Montenegro folk fest“, dodala je Marija Krunić.

Ovogodišnji Đeram u Žarkovcu je otvorila Biljana Popović Jovanović, zamenica predsednice Opštine Ruma, koja je  i sama do stupanja na ovu funkciju bila predsednica KUD Brile Stejanovci. Ona je istakla da Opština Ruma podržava ovakav vid udruživanja, posebno najmlađih i da će stoga i dalje finansijski i na sve druge načine unapređivati rad kulturno-umetničkih društava.

„Folklor i kulturno-umetnička društva su neprocenjiva za našu decu. To je jedino mesto gde se može naučiti mnogo o kulturni u nasleđu našeg naroda. To se ne uči na računarima, to se ne učni više nigde. Kulturno umetnička društva su jedno od retkih mesta gde se kroz kulturu našeg naroda deca i mlade uče o porodičnim i tradicionalnim zdravim vrednostima koje, nažalost, isčezavaju. Zato se kao Opština trudimo da podržimo rad svih kulturno umetničkih društava, na selu posebno. Nije to samo finansiranje rada udruženja, nego i obnova domova kulture i mnogo toga što će ovoj deci dati bolje uslove“, rekla je Biljana Popović Jovanović, zamenica predsednice Opštine Ruma.

(Redakcija Moj grad SM)

Medijski sadržaji realizovani su u okviru projekta “Kultura pod lupom” koji sufinansira Opština Ruma. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.