Humanost na delu učenika OŠ „Jovan Popović“

Učenici Osnovne škole „Jovan Popović“ u Sremskoj Mitrovici su u okviru Dečje nedelje prikupili170.424 dinara za lečenje malog Srđana.

Zajedno sa Dečjim centrom ,,Čisto srce“ i Dramskim studiom ,,Dar Mar“, učenici prvog i drugog razreda su odgledali humanitarno izvođenje predstave ,,Mogao sam biti ja… bilo šta!“, a učenici od prvog do četvrtog razreda, zajedno sa svojim učiteljima, organizovali su humanitarni bazar. 

Ovogodišnja Dečja nedelja obeležena je pod naslovom ,,Šta detetu treba da raste do neba“ a Popovićevci su dokazali da u njihovoj školi svi zajedno rastu u prave ljude.

Pomozite i vi malom Srđanu i pošaljite 90 na 2407.

Inače, Srđanu su otkrivene dve ciste na mozgu, koje su bile pred pucanjem i morao je hitno da bude operisan.Fondacija Humanost bez granica je saopštila da je Srđan prevremeno rođena beba. Zbog krvarenja na mozgu, 3 na 4 stepen, ugrađen mu je VP šant (uređaj koji se koristi za ublažavanje prekomernog pritiska na mozak). Nakon dva meseca koje je proveo u bolnici napokon dolazi kući, a roditelji po savetu lekara nastavljaju kontrole.

Godinu dana kasnije, na pregledu kod neurohirurga otkrivene su mu dve ciste na mozgu, koje su bile pred pucanjem. Srđan ostaje u bolnici na hitnoj operaciji. Nakon mesec i po dana pušten je na kućno lečenje. Šest meseci nakon operacije doktori ih upućuju na fizijatra. Zbog prestanka pokreta desne ruke i noge, Srđan dobija dijagnozu cerebralne paralize i epilepsije. Srđan je uporan i svaki dan radi vežbice i pije terapiju, eftil i kepru zbog napade epilepsije.

Da bi Srđan prohodao neophodna su mu sredstva za matične ćelije, fizikalne terapije, operacije u zemlji i inostranstvu, logopedske i defektološke tretmane, banjsko lečenje, ortopedska pomagala, putne troškove i za apoteku.