Uspostavljen redovan železnički saobraćaj na šidskoj pruzi, u planu linija Ljubljana – Beograd

Foto: RTV Stara Pazova
Nakon završene rekonstrukcije pruge Beograd–Šid kod Golubinaca, ponovo je uspostavljen železnički saobraćaj za građane Rume, Sremske Mitrovice, Šida, Šapca i Loznice.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović rekao je nakon obilaska železničke stanice Ruma da ova pruga predstavlja direktnu vezu sa Beogradom za više od 200.000 ljudi i dodao da se, uz izuzetno kvalitetnu železničku infrastrukturu, danas od Rume do glavnog grada putuje manje od sat vremena.

„Postoji inicijativa naših evropskih partnera da obnovimo liniju voza Ljubljana-Zagreb-Beograd i intenzivno radimo sa evropskim fondovima kako bismo rekonstruisali kompletnu prugu od Beograda do Šida“, rekao je ministar.

Momirović je uputio poziv građanima da koriste vozove jer na taj način podržavaju Zelenu agendu i učestvuju u smanjenju emisije štetnih gasova, pošto železnica predstavlja ekološki najoptimalniji vid saobraćaja.

Završetkom ovog projekta, nakon tri godine ponovo je uspostavljen direktan putnički saobraćaj na relaciji: BG centar–Šid (preko Rume i Sremske Mitrovice) i BG centar–Mali Zvornik (preko Rume, Šapca i Loznice), navedeno je u saopštenju Ministarstva.