Izložbe u Carskoj palati povodom oslobođenja Mitrovice u oba svetska rata

Danas je zvanično počela manifestacija „Novembarski dani 2022” kojom se obeležavaju datumi značajni za istoriju Sremske Mitrovice a tim povodm u Carskoj palati otvorene su izložbe plakata iz velikog otadžbinskog rata i makete aviona „Od poraza do pobede” u organizaciji Istorijskog arhiva „Srem”.

Prvog novembra pre 78 godina Sremska Mitrovica je oslobođena u Drugom svetskom ratu. Grad Sremska Mitrovica, u saradnji sa Istorijskim arhivom „Srem”, Ruskim domom i SUBNOR-om Laćarak, organizovao je dve izložbe u slavu i čast svih koji su pali za slobodu našeg grada.

Izložbe je otvorio dr Georgi Engelhradt viši saradnik Ruskog centra za nauku i kulturu Ruski dom u Beogradu: „Jasno da ovaj datum mnogo znači za grad, za njegovu sudbinu, očito i za sudbinu tokom čitavog 20. veka, a i sada. Današnji grad, u ovoj formi kako ljudi u njemu žive, sve to je ustvari bilo definisano tada, tog novembra 1918. godine, pa i kasnije kad je ponovo oslobođen. Za nas je to velika čast da smo imali mogućnost da učestvujemo i u ovom obeležavanju, a pogotovo na izvanrednoj i stvarno jedinstvenoj lokaciji, kao što je Carska palata.”

Sremska Mitrovica početkom ovog meseca obeležava dva značajna datuma za svoju istoriju, 1. novembar Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu i 5. novembar kao dan kada je grad oslobođen vlasti Austrougarske monarhije. Na današnji dan 1918. godine formirano je Narodno veće i na simboličan način su raskinute veze sa Austrougarskom morahijom.

Tokom otvaranju izložbi nastupio je Hor srpsko-grčkog prijateljstva „Irida” pod vođstvom dirigenta Aleksandre Garunović.