Pasoš za decu: Kako da dete pređe preko granice

Pasoš za decu je neophodan ukoliko želite da sa deteom pređete granicu, što donekle potvrđuje krilaticu da su “deca mali ljudi”. U skladu sa tim, ukoliko krećete na put sa maloletnom decom ili imate bebu, pasoš za decu će vam trebati, a Daljine.rs su tu da vam objasne kako do njega, s obzirom na to da smo vam već ranije objasnili kako se vadi pasoš za sva druga lica.

Ono što prvo treba da znate je da po Zakonu o putnim ispravama ne postoji mogućnost upisivanja deteta u biometrijski pasoš roditelja, kao što je bio slučaj nekada. Isto tako, granicu sa Crnom Gorom deca više ne mogu prelaziti sa ispravama kao što su izvod iz matične knjige rođenih, đačka i zdravstvena knjižica i slično. Drugim rečima, za decu, kojeg god da su uzrasta, neophodan je pasoš.

Dakle, kako bi se dobio pasoš za dete neophodno je prvo podneti zahtev za izdavanje pasoša.

Zahtev za izdavanje pasoša za dete

Za decu, odnosno maloletna lica, zahtev za izdavanje pasoša podnosi jedan od roditelja, uz pisanu saglasnost drugog roditelja. Ukoliko dete ima zakonskog zastupnika ili staratelja onda zahtev za izdavanje putne isprave podnosi neko od njih.

Ako su roditelji deteta razvedeni, zahtev za izdavanje pasoša podnosi roditelj kome je presudom o razvodu braka dete povereno na samostalno vršenje roditeljskog prava. Potrebno je priložiti pravosnažnu presudu o razvodu braka.

Ukoliko su roditelji deteta razvedeni, a presudom o razvodu braka je odlučeno da roditelji zajednički vrše roditeljsko pravo, u slučaju da je jedan od roditelja, koji zajednički vrše roditeljsko pravo, sprečen da lično prisustvuje podnošenju zahteva za izdavanje pasoša detetu, zahtev podnosi jedan od roditelja, uz pisanu i overenu saglasnost drugog roditelja.

Zahtev za izdavanje pasoša za maloletno dete podnosi se u nadležnoj stanici policije ili preko portala eUprava.

Treba napomenuti da se od deteta ne uzimaju otisci prstiju i potpis prilikom podnošenja zahteva za izdavanje pasoša za decu sve do navršene dvanaeste godine života.

Saglasnost roditelja za pasoš za dete i kako treba da izgleda

Saglasnost za izdavanje pasoša detetu je pisana izjava koju sačinjava drugi roditelj, odnosno onaj roditelj koji ne podnosi zahtev.

Ova saglasnost mora biti overena kod javnog beležnika, odnosno kod tzv. notara. Sastoji se od jednostavne rečenice koja može glasiti “Saglasan sam da moja supruga (ili suprug) podnese zahtev za izdavanje pasoša maloletnom detetu” uz navođenje ličnih podataka davaoca izjave, drugog roditelja i naravno deteta.

Kada nije potrebna saglasnost drugog roditelja za pasoš

Saglasnost drugog roditelja za izdavanje pasoša detetu nije potrebna u sledećim slučajevima:

  • ako zahtev za izdavanje pasoša za dete podnese jedan od roditelja, a uz zahtev priloži i potvrdu nadležnog organa da je izdavanje pasoša u interesu deteta. Nadležni organ je Centar za socijalni rad,
  • ako zahtev za ozdavanje pasoša za decu podnese roditelj kome je odlukom nadležnog organa za pitanje starateljstva, pre svega suda, dodeljeno starateljstvo nad maloletnim licem ili je dozvoljeno izdavanje putne isprave. Treba obratiti pažnju da se ovo ne odnosi kada je sudskom presudom izdavanje putne isprave i putovanje maloletnog lica u inostranstvo uslovljeno saglasnošću oba roditelja, što je slučaj uglavnom kod razvoda.
  • ako postoji pravna ili fizička sprečenost jednog od roditelja da vrši roditeljsko pravo. Pravna sprečenost znači da jedan roditelj nema poslovnu sposobnost ili je na odsluženju zatvorske kazne, dok fizička sprečenost znači da roditelj npr. boravi duže vremena u inostranstvu.

Dokumenta potrebna za pasoš za decu

Dokumenta koja su neophodna za podnošenje zahteva za izdavanje pasoša maloletnom detetu, pored navedenog zahteva i saglasnosti, su:

  • lična karta koja mora biti važeća,
  • ukoliko se zahtev podnosi u nadežnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu moguće je zahtev podnesti bez lične karte, ali uz drugu ispravu iz koje se može pouzdano utvrditi identitet podnosioca zahteva,
  • pasoš čiji je rok važenja istekao (stari pasoš) ili koji ne može služiti svojoj nameni,
  • dokaz o uplaćenoj naknadi za obrazac pasoša (uplatnica generisana na sajtu eUprava).

Dodatna dokumenta za pasoš za dete

Ova dokumenta nisu obavezna, ali ih podnosilac može priložiti, u zavisnosti od želje ili razloga.

  • fotografija veličine 50x50mm tzv. an fas, na jednobojnoj sivoj pozadini,
  • dokaz koji potvrđuje razlog hitnosti postupka u pisanom obliku, ukoliko se radi o hitnom izdavanju pasoša,
  • uverenje o državljanstvu, ako se radi o prvom izdavanju pasoša za dete,
  • izvod iz matične knjige rođenih, ukoliko se radi o promeni ličnih podataka deteta ili roditelja.

Uverenje o državljanstvu deteta i izvod iz matične knjige rođenih MUP u skladu sa Zakonom pribavlja po službenoj dužnosti, ali ukoliko želite da ubrzate postupak ova dokumenta možete dostaviti uz zahtev.

Napomena da će se podaci pribavljati po službenoj dužnosti samo ukoliko se isti nalaze u evidencijama Republike Srbije, odnosno ukoliko su građani upisani u matične knjige rođenih i evidencije državljana Republike Srbije.

Rok važenja pasoša za decu

Pasoš za decu se izdaje pod ograničenom rokovima:

  • deci mlađoj od 3 godine života, donosno bebama, pasoš se izdaje sa rokom važenja od 3 godine,
  • deci starosti od 3 do 14 godina života pasoš se izdaje sa rokom važenja od 5 godina,
  • deci starijoj od 14 godina života, pasoš se izdaje sa rokom važenja od 10 godina

Cena pasoša za decu

Cena izrade pasoša za decu, odnosno taksa u ovom trenutku iznosi 3.600 dinara. U slučaju da je potrebno hitno izdavanje pasoša taksa je 5.000 dinara.

Taksa za izdavanje pasoša za dete se može uplatiti bilo kojom uplatnicom, ali najlakši način je preko sajta eUprave.

Rok za izdavanje pasoša za dete

Policijska uprava kojoj je podnet zahtev za izdavanje pasoša za dete, kao uostalom i za pasoše za punoletne osobe, dužna je da reši zahtev u roku od 30 dana od ponošenja zahteva. U slučaju podnošenja zahteva u diplomatsko-konzularnom predstavništvu rok je 60 dana.

U praksi, zahtev se rešava, odnosno pasoš za dete se izdaje i ranije, često u roko od 7 dana. Međutim, ukoliko se zahtev podnosi u sezoni putovanja pasoš može biti izdat i u dužem vremenom periodu.

Hitni slučajevi izdavanja pasoša

U hitnim slučajevima ako su uz zahtev za ozdavanje pasoša detetu priloženi dokazi koji potvrđuju razloge hitnosti, policijska uprava je dužna da pasoš izda najkasnije u roku od 48 sati od trenutka podnošenja zahteva. Radi se o sledećim hitnim slučajevima:

  • potreba za hitnim lečenjem u inostranstvu,
  • obaveštenje o smrti ili teškoj bolesti člana uže porodice,
  • neodložan službeni put,
  • ili iz drugih opravdanih razloga.

Izdavanje pasoša po hitnom postupku važi za sva lica. Pasoš je moguće izdati po hitnom postupku i bez dokaza o hitnosti, ali je onda taksa za izdavanje viša.

Prelazak deteta preko granice

Ranije smo napomenuli da deca više ne mogu prelaziti državnu granicu sa Crnom Gorom sa ispravama kao što su izvod iz matične knjige rođenih, đačka, zdravstvena knjižica i drugo, već sva deca moraju posedovati pasoš.

Prilikom granične provere maloletnih lica, policijski službenik posebnu pažnju obraća da li dete putuje samo ili u pratnji drugog lica.

Za prelazak državne granice dete do navršene 16. godine života, kada dete putuje samo ili u pratnji drugog lica koje mu nije roditelj ili zakonski zastupnik, mora posedovati overenu saglasnost oba roditelja, ako zajednički vrše roditeljsko pravo, odnosno zakonskog zastupnika.

Ukoliko sa decom putuju oba roditelja potreban je samo pasoš za dete.

Saglasnost roditelja za putovanje deteta u inostranstvo

Ukoliko dete putuje u inostranstvo sa jednim roditeljem potrebna je saglasnost drugog roditelja, a ovu saglasnost ne treba mešati sa saglasnošću za izdavanje pasoša.

Saglasnost za putovanje maloletnog deteta u inostranstvo mora biti overena kod javnog beležnika. Saglasnost može biti uprostoj formi, ali notari već imaju spremne formulare na licu mesta koji se popunjavaju u dva primerka, od čega jedan ostaje vama, odnosno dajete ga drugom roditelju.

Roditelj koji daje saglasnost treba sa sobom da ponese izvod iz matične knjige rođenih za dete, ne stariji od šest meseci i važeću linu kartu ili pasoš.

Drugi roditelj, ili osoba kojoj se daje saglasnost, ne mora biti prisutan kod javnog beležnika prilikom overe. Međutim, potrebno je dati podatke osobe kojoj se saglasnost daje, a to su ime i prezime, adresa i JMBG, što važi i za dete, ali to pretpostavljamo da znate.