Letnji pljusak nakon tropskih dana – RHMZ izdao i upozorenje

Posle nekoliko tropskih dana, stigla je promena vremena koja je pojedinim delovima zemlje donela kišu. Pljuskovi i grmljavina najpre u zapadnom delu zemlje. Jutros kiša pala i u Beogradu. Republički hidrometeorološki zavod izdao upozorenje na moguća izlivanja bujičnih vodotoka. Narandžasti meteo-alarm na snazi u Šumadiji, Pomoravlju, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, na KiM.

Padavina će danas biti širom zemlje – najviše posle podne i uveče u centralnim, istočnim i južnim predelima, gde se očekuju jači pljuskovi s gradom i olujnim vetrom.

U većini mesta danas 7 do 8 stepeni svežije nego juče. Najviša temperatura do 31 stepen.

U Beogradu tokom dana kratkotrajni pljuskovi s grmljavinom, a temperatura najviše 29 stepeni.

Moguća izlivanja bujičnih vodotoka

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da su na slivovima Mlave, Peka, Crnog i Belog Timoka, Resave, Nišave, Nere i Brzave tokom 29. i 30. avgusta moguća lokalna izlivanja bujičnih vodotoka sa pojavom urbanih poplava.

Pljuskovi i grmljavina tokom dana će lokalno biti intenzivniji (od 20 do 40 mm za kratko vreme), uz grad i olujni vetar, sa većom verovatnoćom pojave u južnim, centralnim i istočnim krajevima zemlje posle podne i uveče, navodi RHMZ.

Narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme, na snazi je u Šumadiji, Pomoravlju, u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji.

U sredu se prognozira još malo svežije vreme, povremeno s kratkotrajnom kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Na jugoistoku zemlje biće uglavnom suvo.

Promenljivo oblačno vreme zadržaće se i u četvrtak, a u petak u većem delu zemlje biće suvo uz delimično razvedravanje, dok će samo na jugu i jugozapadu Srbije ponegde biti kratkotrajne kiše.

Za vikend suvo sa sunčanim intervalima, a kratkotrajna kiša moguća je tek ponegde na istoku i jugoistoku Srbije. Maksimalna temperatura za vikend od 26 do 30 stepeni.