„Made in Serbia“ stiže u Kinu na velika vrata

Foto: Shutterstock

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandar Vučića i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga u Pekingu su potpisana četiri sporazuma od kojih je najvažniji Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine koji će obuhvatiti 10.412 srpskih tarifnih pozicija, odnosno prozvoda, i 8.930 sa kineske strane.

„Razgovarali smo o infrastrukturnom povezivanju i naravno sve većem broju investicija, o daljem uspostavljanju avio-linija“, rekao je Vučić tokom svog obraćanja iz Pekinga.

„Ovo je veliki korak za nas. Očekujem da proizvođači meda imaju ogromnu korist od sporazuma o slobodnoj trgovini. Očekujem da i pre roka stupi na snagu. Velika stvar koja je urađena za Srbiju“, rekao je on dodavši da se nada da će što pre biti razmenjene note i da pre maja i juna iduće godine sporazum o slobodnoj trgovini stupi na snagu.

Kako je rekao, zamolio je za još kineskih investicija.

„Kina strahovito napreduje u investiranju u našu zemlju, kao i mnoge azijske zemlje“, rekao je i dodao da je sa predsednikom Kine razgovarao o završetku pruge do Subotice i obavestio da mu je Si obećao da će je kineski radnici završiti pre kraja 2024. godine.

Nabrojao je čemu će sve biti ukinuta carina: srpska jabuka, šljiva, breskva, sojino ulje, smrznuta malina, pivo, voda, kisela voda, farmaceutski proizvodi…

„Poljska je nama najveći konkurent za maline, a mi imamo celo kinesko tržište, to su neverovatne stvari za našu zemlju. Imamo i mnogo dobrih pivara, sa stranim licencama, ali i domaću industriju. Sve što mi proizvodimo imaće slobodan pristup kineskom tržištu posle ovoga“, naglasio je Vučić.

Dotakao se i teme energetike i istakao da cena nafte raste a to utiče i na ekonomiju Srbije.