Direktor pretio učiteljici disciplinskim postupkom i rodteljima prijavom Centru za socijalni rad! Opština traži ostavku!

Foto: Narcisa Božić

Direktor OŠ “Sremski front“ u Šidu  Dalibor Farbaš pretio je učiteljici Oliveri Stanojević  disciplinskim postupkom, a roditeljima đaka II/2  prijavom Centru za socijalni rad zbog korištenja udžbenika drugog izdavača.

Foto: Narcisa Božić

I dok su se ogorčeni roditelji obratili nadležnim institucijama i sinoć organizovali okupljanje ispred škole, lokalna samouprava zatražila je hitnu ostavku direktora!

Na društvenim mrežama poslednjih dana  pravu  lavinu nezadovoljstva   izazvalo  je  pismeno obraćanje učiteljici Oliveri Stanojević od strane direktora Dalibora Farbaša u kome  se dotična  upozorava na odluku Nastavničkog veća  da  učenici  moraju  da  koriste udžbenike “Logosa“.

“Obavešteni smo da u Vašem odelenju od 21 učenika, 16 učenika koristi udžbenike Fondacije Kavčić, a pet učenika “Logos“. Molimo Vas da u roku od sedam dana sazovete roditeljski sastanak  na kome ćete jasno ukazati roditeljima na obavezu nabavke udžbenika  koji su obavezni i odabrani u roku od dve nedelje.  Ukoliko ne  sazovete sastanak  škola će biti prinuđena da protiv Vas pokrene disciplinski postupak. 

Što  se tiče   roditelja,  ukoliko  nakon protoka roka ne budu deci omogućili knjige “Logosa“  škola će morati da se obrati Centru  za socijalni rad  i prijavi roditelje , koji nisu ispunili obavezu osnovnog  obrazovanja svog deteta“, u potpisu direktor Dalibor Farbaš.

Ogorčeni  roditelji  učenika odmah su uputili dopis Centru za socijalni rad u Šidu, čiji odgovor je dat   i medijima na uvid. 

“Informer“ prenosi samo jedan deo pisanog dopisa Centra za socijalni rad Šid.

„Nije u nadležnosti Centra za socijalni rad uključivanje kada je u pitanju izbor udžbenika u školi, a  koji se vrši na osnovu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja,  Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju  i Zakona o udžbenicima“, u  potpisu direktorka  Branislava Pokora.

Direktor „Sremskog fronta“ Dalibor Farbaš , nedostupan za medije proteklih dana, danas je uputio  saopštenje u kome stoji  da „nisam imao lošu nameru i  nisam nikom pretio.  Iz obaveštenja moje reči su slobodno tumačene. Ukoliko sam uvredio bilo kod roditelja ili dete, javno se izvinjavam, to mi nije bila namera“, napominje direktor škole Dalibor Farbaš.

Semenović: „Ostavka do sutra u 10“

Povodom  ovog  nemilog slučaja lokalna samouprava obratila se nadležnoj školskoj upravi.

„Očekujemo  najhitniju ostavku direktora škole do sutra u 10,  isključivo iz moralnih razloga, izjavio je predsednik  Opštine  Šid  Zoran Semenović.