Početak dve legende: Mesijeve fotografije sa bebom Lamine Jamal postaju viralne

foto PRTSC, The Guardian, Joan Monfort, AP

Kada je Joan Monfort slikala Lionela Mesija sa bebom za dobrotvorni kalendar pre skoro 17 godina, znao je da će dugokosi mladić uspeti u fudbalu. Nije mogao ni da zamisli da će to učiniti i mali dečak. Beba na fotografijama – koje su postale viralne – bio je niko drugi do Lamine Jamal, španski mladić, koji sa 16 godina pokazuje toliko obećanja da ga već upoređuju sa velikanima.

foto PRTSC, The Guardian, Joan Monfort, AP

Najmlađi koji je igrao za Španiju, postao je najmlađi igrač ikada na Evropskom prvenstvu na aktuelnom turniru u Nemačkoj.Davno zaboravljena fotografija iz 2007. godine ponovo se pojavila nakon što ju je Jamalov otac prošle nedelje objavio na Instagramu uz tekst: „Početak dve legende“.

Monfort (56), koji radi kao slobodni fotograf za Asošijeted pres i druge, rekao je da se fotografisanje dogodilo u svlačionici za posetioce na Barseloninom Kamp Nou u jesen 2007, kada je Lamine Jamal imao samo nekoliko meseci.

Igrači Barselone pozirali su sa decom i njihovim porodicama za kalendar u okviru godišnje dobrotvorne akcije lokalnih novina Diario Sport i Unicefa. Monfort je bio zadužen za snimanja – i jednostavno se dogodilo da je Mesi bio uparen sa porodicom Lamine Iamala. Njegova majka, koja je iz Ekvatorijalne Gvineje, je pored Mesija i bebe na jednoj od fotografija.

„Kalendar smo napravili uz pomoć Unicefa“, rekao je Monfort. „Unicef je napravio tombolu u naselju Roca Fonda u Matarou gde je živela Lamineova porodica. Prijavili su se za nagradnu igru kako bi se slikali na Kamp Nou sa igračem Barse. I osvojili su na lutriji.”

To nije bio lak zadatak, priseća se on, uglavnom zato što Mesi nije bio siguran kako da komunicira sa bebom, koja je bila u plastičnoj kadi tokom snimanja. „Mesi je prilično introvertiran momak, stidljiv je“, rekao je Monfort. „Izlazio je iz svlačionice i odjednom se našao u drugoj svlačionici sa plastičnom kadom punom vode i bebom u njoj. Bilo je komplikovano. U početku nije ni znao kako da ga drži.“

Mesi je tada imao 20 godina i već se smatrao velikim talentom, ali će proći nekoliko godina pre nego što se opiše kao najistaknutiji igrač svoje generacije za Barselonu i Argentinu. Kao i Mesi, Lamine Jamal je prošao kroz renomiranu omladinsku akademiju Barselone La Masia. Uprkos svojim godinama, bio je jedan od najboljih igrača Španije na Euru 2024, gde njegov tim igra sa Francuskom u polufinalu u utorak. On će u subotu, dan uoči finala u Berlinu, napuniti 17 godina.

Monfort (56) nije imao pojma da je to Lamine Jamal na tim fotografijama iz 2007. sve dok mu prijatelj nije poslao poruku kada su počeli da se pojavljuju na internetu. Ima dugu karijeru sportskog fotografa od 1991. godine, prateći Barselonu širom sveta, ali je rekao da nikada nije doživeo ovoliki nivo uzbuđenja oko svoje fotografije. „Veoma je uzbudljivo biti povezan sa nečim što je izazvalo takvu senzaciju“, rekao je on. „Da vam iskreno kažem, to je veoma lep osećaj.“