U mitrovačkoj Opštoj bolnici povećan broj kardiovaskularnih pacijenata koji se javljaju

Ekstremno visoke temperature naročito su opasne za srčane bolesnike, jer je kardiovaskularni sistem prvi na udaru visokih temperatura. U mitrovačkoj Opštoj bolnici povećan je broj kardiovaskularnih pacijenata koji se javljaju, ali u hitnim službama, kažu lekari. Pored češćeg unošenja tečnosti i izbegavanja izlaska napolje u najtoplijem delu dana, kardiolozi savetuju pacijentima da se konsultuju sa lekarima o uzimanju redovne terapije.

Srčani bolesnici na letnjim vrućinama su ugroženiji od ostalih ljudi sa hroničnim oboljenjima, kažu lekari. Srce ubrazno radi a termoregulacioni sistem nastoji da ohladi telo, pa opterećenje srca postaje znatno veće od uobičajenog.

U čekaonicama mitrovačke bolnice zatekli smo veći broj kardiovaskularnih ali i drugih hroničnih bolesnika koji kako kažu teško podnose visoke temperature, trude se da ne izlaze napolje, da uzimaju redovno terapiju, a savete lekara itekako poštuju.

U odnosu na prethodni period povećan je broj pregleda ali i hospitalizacija kardioloških pacijenata, kao i pacijenata sa toplotnim udarima i neurološkim problemima.

Najvažnija prevencija za kardiološke pacijente jeste rehidratacija, uzimanje odgovarajuće terapije, ali i sama kontrola svog zdravstvenog stanja. Lekari savetuju da se pacijenti odmah jave odabranom lekaru ukoliko osete nesvesticu, bol u grudima i slično, kako bi se korigovala terapija.