Generalni direktor EPS: Neće biti poskupljenja struje

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dušan Živković rekao je da je ta kompanija bila oduvek stabilan oslonac za građane i privredu Srbije i garant sigurnog snabdevanja električnom energijom i naveo da nema razloga za brigu jer struje ima dovoljno i da poskupljenja neće biti.

Na pitanje da li će tokom zimskog perioda biti dovoljno struje, Živković je za Novosti naveo da nema razloga za brigu i da će EPS obezbediti dovoljne količine električne energije.

„Završetkom remontne sezone termo i hidro kapaciteta koja teče planiranom dinamikom, stvoriće se uslovi za njihov povratak na mrežu jer je više blokova ovog proleća i leta u kapitalnom remontu“, naveo je Živković.

Na pitanje da li EPS ima računicu da proizvodi i prodaje struju po sadašnjim cenama, Živković je ukazao da ta kompanija građanima i dalje obezbeđuje električnu energiju po cenama koje su među najnižima u regionu i Evropi.

Živković je istakao, da kada je reč o cenama struje za domaćinstva, za sada neće biti promene.

Na pitanje da li je potrebna zelena agenda i šta EPS radi na toj temi, Živković je rekao da je zelena agenda već sada naša realnost koju živi ta kompanija ali i srpska privreda.

Dodao je da je EPS odlučan u tome da se postigne cilj da naš energetski sektor do 2030. godine 45 odsto energije dobija iz obnovljivih izvora.

„Intenzivno radimo na izgradnji prvog vetroparka i solarne elektrane u Kostolcu. U toku je izgradnja solarne elektrane ‘Petka’ i vetroparka ‘Kostolac’ i očekuje se da krajem ove ili početkom naredne godine budu na mreži. EPS planira niz projekata korišćenja vetra i sunca“, naveo je Živković.

Dodao je da se zajedno sa strateškim partnerima razvija solarni projekat od 1 GW, kao i solarni projekti na kapacitetima EPS.