Saopštenje NP „Fruška gora“ povodom tragičnog incidenta na Sotskom jezeru

Foto: NP "Fruška gora"
Nepoštovanje zabrane kupanja na jezeru Sot dovelo je do tragičnog incidenta koji je potresao lokalnu zajednicu i otvorio važna pitanja odgovornosti posetilaca Nacionalnog parka Fruška gora. Kršenje bezbednosnih pravila postao je ozbiljan problem koji zahteva hitnu i temeljnu pažnju.
Uzrok nesreće je očigledna nepažnja pojedinaca koji, uprkos jasnim i vidljivim znakovima zabrane, ulaze u vodu. Jezero Sot, kao i ostala veštačka jezera, ima nepredvidivu dubinu koja može biti opasna čak i za iskusne plivače. Nažalost, mnogi posetioci nisu svesni rizika, pogrešno verujući da njihova fizička sposobnost može nadmašiti silu prirode.
Uprava NP „Fruška gora“, pored jasno postavljene signalizacije, svake godine apeluje na posetioce putem novinskih portala i elektronskih medija da se suzdrže od kupanja. Jedan od ključnih razloga za to je i nedostatak spasilačke službe.
Foto: NP „Fruška gora“
Informisanje o opasnostima i striktno poštovanje pravila nacionalnog parka odgovornost je svakog pojedinca koji poseti park. Nažalost, često se dešava da se upozorenja ignorišu, a posetioci, vođeni željom za avanturom, rizikuju svoje živote nepromišljeno.
Podsećamo vas na važnost poštovanja pravila i mera opreza prilikom poseta prirodnim parkovima. Ovaj tragičan događaj postao je ozbiljno upozorenje za sve nas da je priroda moćna i često nepredvidiva.
Znakovi zabrane i upozorenja nisu tu da bi ih ignorisali, već da bi nas zaštitili. Nadamo se da će ovaj tragičan incident poslužiti kao opomena i pomoći u sprečavanju sličnih nesreća u budućnosti.
Uprava JPNP “Fruška gora”