Razgovor sa povodom sa doktorom Golubovićem: Svetska nedelja dojenja

Svetska nedelja dojenja obeležava se svake godine u prvoj nedelji avgusta, u cilju povećanja znanja i svesti o značaju i prednostima dojenja.

O tome koliko je dojenje važno za majke i bebe, šta majkama znači podrška , kolika je odgovornost žena ali i sveobuhvatne zajednice, govori dr Nenad Golubović, specijalista pedijatrije Opšte bolnice Sremska Mitrovica:

„Majčino mleko je idealan  proizvod prirode, dodeljen  majci i detetu – to je prva,jedina i najbolja zaštita. Majčino mleko je lekovita i idealna ishrana za svako novorođeno dete i sadrži sve materije važne za pravilan rast i razvoj:proteine,ugljene hidrate, masti,vitamine,gvožđe, mineralne soli kao i brojne zaštitne materije od infekcija,malokrvnosti,dijareje,malignih bolesti, pa i od šećerne bolesti i karijesa.Prvih sedam dana, majčino mleko, odnosno kolostrum, je mleko koje štiti dete, a od treće,četvrte nedelje, mleko je u svom punom sastavu“- objašnjava dr Golubović i dodaje da je dojenje najvažnija uloga majke, njena najveća sreća koju ništa drugo ne može da zameni.

Mlade žene često imaju nedoumicu oko dojenja, ali im  je zato na raspolaganju neophodna stručna pomoć, pogotovu za ženu koja prvi put rađa – prisutan je strah, naročito kod žena koje boluju od nekih bolesti. U takvim slučajevima, po rečima dr Golubovića , važni su pozitivni signali, pomoć i podrška lekara i medicinskih sestara od ginekološke ambulante, savetovališta, domova zdravlja i bolnica, a svakako i članova porodice i najbližih.

„Prema statističkim podacima, samo 2-3% majki ne može da doji i to  iz medicinskih razloga, sve druge treba da budu maksimalno posvećene tom činu, jer je dojenje najbolje za zdravlje deteta ali i zdravlje majke.Postojao je trend svesnog odbijanja dojenja iz estetskih razloga. Ja kao čovek i lekar razumem takve želje, ali za tu vrstu estetike žena pred sobom ima ceo život, a mleko koje daje svom detetu, pogotovo u prvim mesecima života, neprocenjivo je za njegov rast i razvoj. U krajnjem slučaju, dojenje je najlakši, najjednostavniji i najekonomičniji način ishrane“- zaključuje pedijatar dr Nenad Golubović.