Trinaesti dan Igara u Parizu – košarkaši protiv „drim tima“ u polufinalu, kajakaši traže put do finala

Trinaestog takmičarskog dana Olimpijskih igara u Parizu košarkaši Srbije igraju od 21.00 polufinale olimpijskog turnira protiv selekcije Sjedinjenih Američkih Država. Muški i ženski kajakaški četverac veslaće u polufinalu. Rvač Mate Nemeš, predstavnik Srbije u kategoriji do 67 kilograma grčko-rimskim stilom, pokušaće kroz repersaž da stigne do bronze.

Košarkaši Srbije igraju večeras od 21.00 sat protiv selekcije Sjedinjenih Američkih Država u polufinalu olimpijskog turnira.

Biće to drugi susret „orlova“ sa američkim NBA zvezdama u Parizu, pošto su bili zajedno u grupi C i pre 11 dana u prvom kolu grupne faze takmičenja odigrali utakmicu u kojoj su Amerikanci ubedljivo pobedili – 110:84.

Ništa bolje nisu prošli ni Južni Sudan i Portoriko u grupi C, a ni Brazil u četvrtfinalu pre dva dana. Sve su ih nepobedivi Amerikanci rutinski pregazili sa 17, 21, pa i celih 35 poena razlike, a samo protiv Južnog Sudana nisu ubacili preko 100 poena.

Nakon poraza od „drim tima“ izabranici Svetislava Pešića zabeležili su dva trijumfa – nad Portorikom i Južnim Sudanom, što je bilo dovoljno za drugo mesto u grupi C, koje je vodilo na Australijance u četvrtfinalu. U izuzetno uzbudljivoj i neobičnoj utakmici, „orlovi“ su nadoknadili 24 poena zaostatka i u produžetku stigli do pobede vredne plasmana u polufinale.

Neuporedivo teži zadatak, bez ikakvog prostora za mlak početak i prazan hod u igri, biće večeras u „Bersiju“ pred osvajačima srebra u Rio de Žaneiru 2016, koji su, otkako je Srbija samostalna država, Amerikance pobedili samo na Svetskom prvenstvu 2019. u neočekivanim okolnostima – borbi za plasman od petog do osmog mesta.

Košarkaši, polufinale:

Četvrtak:
Francuska – Nemačka 17.30
SAD – Srbija 21.00

Kajakaši traže put do finala, Nemeš u repersažu

Rvač Mate Nemeš, predstavnik Srbije u kategoriji do 67 kilograma grčko-rimskim stilom, poražen je u sredu u osmini finala olimpijskog turnira, ali će se danas od 11.00 časova boriti u repersažu protiv Amantura Ismailova iz Kirgistana. Ta borba je prva po rasporedu na strunjači A. Ako savlada Kirgistanca, Nemeša će od bronzane medalje deliiti još samo jedan trijumf, a poslednja prepreka biće mu Hasrat Jafarov iz Azerbejdžana.

Ženski kajakaški četverac (Bajuk, Dostanić, Novaković, Stanojev) završio je u utorak kvalifikacionu trku na petom (poslednjem) mestu, ali će danas od 11.40 imati novu priliku da se u polufinalu domogne finala. Takmičiće se protiv konkurenata iz Australije, Norveške i Kanade, a plasman u finale obezbediće dve najbrže posade.

Već u 11.50 na vodu će i muški kajakaški četverac (Džombeta, Novaković, Dragosavljević, Torubarov). Oni su u utorak kvalifikacionu trku završili na prvom mestu i danas će veslati u polufinalu. Nadmetaće se sa posadama iz Ukrajine, Australije, Španije i Kanade, a da bi izborili plasman u finale potrebno je da budu brži makar od jedne.

Počinje trinaesti takmičarski dan u Parizu…

Nakon dvanaestog dana Olimpijskih igara u Parizu dodeljene su 683 medalje. Sjedinjene Američke Države su najuspešnije sa 94 medalje, od čega je 27 zlatnih. Na drugom mestu je Kina sa 65 medalja (25 zlatnih), dok je treća Francuska sa 51 odličjem (13 zlatnih).

Prvu medalju za Srbiju osvojili su strelci – Zorana Arunović i Damir Mikec u disciplini deset metara vazdušni pištolj – miks, dok je Novak Đoković u nedelju pobedio Karlosa Alkaraza u finalu teniskog turnira i doneo srpskom timu drugo zlato.

Trinaesti takmičarski dan u francuskoj prestonici počeće već u 7.30 trkom na 10 kilometara plivačica na otvorenim vodama.

Danas se završava takmičenje hokejaša na travi. Od 14.00 za bronzu igraju Indija i Španija, a od 19.00 se u finalu sastaju Nemačka i Holandija. U 17.00 časova o osvajaču bronzane medalje, ali u fudbalu, odlučivaće selekcije Egipta i Maroka.

Priliku da u pojedinim kategorijama i disciplinama osvoje olimpijska odličja imaće danas i sportski penjači, kajakaši, vozači kanua, skakači u vodu, jedriličari, dizači tegova, biciklisti, rvači, taekvondisti, bokseri i atletičari.