Danas je Prepodobna mučenica Paraskeva

Foto: Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Prepodobnu mučenicu Paraskevu, u narodu poznatu kao Vetrena Petka, Letnja Petka ili Paraskeva Rimljanka. Smatra se zaštitnicom slepih i svečari je često uzimaju za krsnu slavu.

Prepodobna mučenica Paraskeva je rođena u Rimu, od roditelja hrišćana. Dok je bila dete, o Bogu je učila od majke, a kada je naučila da čita, stalno je čitala Sveto Pismo.

Kada su joj roditelji umrli, svoje imanje je razdelila siromašnima i zamonašila se. Kao monahinja, u vreme progona hrišćana, propovedala je veru u Isusa Hrista ne krijući se.

Car Antonin

Po optužbi rimskih Jevreja, izvedena je pred cara Antonina, koji je laskanjima pokušao da je pokoleba u veri. Na glavu su joj stavili usijani šlem, ali je bila spašena.

Na sajtu SPC stoji:

— Zapalivši se jarošću, car naredi da se usija gvozdeni šlem i metne na glavu svetiteljki. To bi učinjeno, no svetiteljka ostade nepovređena, jer je sačuva božanska rosa. Zbog ovog čuda mnogi neznabošci tog časa poverovaše u Hrista. – Zatim naredi car da se veliki kazan napuni zejtinom i smolom, pa da to provri na jakoj vatri. Kada to bi urađeno, car baci svetiteljku u taj kazan. Svetiteljka stajaše usred kazana nepovređena. Gledajući je tako nepovređenu, car joj reče: Paraskevo, poprskaj me tim zejtinom i smolom, da vidim da li peku. – Svetiteljka zahvati rukom zejtina i smole i baci caru u lice, i ovaj odmah oslepe. Oslepevši, car stade gromko zapomagati: Smiluj se na mene, sluškinjo Boga istinoga, pa ću i ja poverovati u Boga koga ti propovedaš. – Sveta mučenica se pomoli Bogu i povrati vid caru. Stoga poverova u Hrista car i svi telohranitelji njegovi, i primiše sveto krštenje u ime Svete Trojice.

Sudije i mučenje

Svetiteljka je napustila Rim i nastavila da upućuje bezbožnike na veru u Hrista. U još dva grada su je izvodili pred sudije i mučili, ali se uvek brzo oporavljala. Govorili su da su njena čudesa mađije, a oporavljanje sila i milost njihovih bogova.

Izvesni knez Tarasije posekao je mačem u 2. veku. Njene mošti kasnije su prenete u Carigrad.

— …Svetiteljka dođe u drugi neki grad, u kome knezovaše neki knez Tarasije. Kada ovaj doznade za svetiteljku, izvede je preda se na sud. I upita je o veri. Ona izjavi da je hrišćanka i da je Hristos istiniti Bog. Knez je zbog toga baci u jedan kotao pun zejtina, smole i olova, pa naredi te zapališe vatru ispod kotla. No anđeo Gospodnji siđe i rashladi kotao i sve u njemu, te tako mučenica Hristova ostade nepovređena. I na mnoge druge muke stavi je ovaj bezdušni tiranin, ali ne mogade pokolebati čvrstu veru njenu. Stoga joj naposletku odseče česnu glavu njenu, i pobedonosna duša blažene odlete u večne obitelji nebeske.

Dve svetiteljke

Paraskevu Rimsku često mešaju sa Prepodobnom mati Paraskevom — Svetom Petkom, koja se slavi 27. oktobra, iako je između njihovih života skoro hiljadu godina istorije. Svetiteljke se na ikonama razlikuju po drugačijim obeležjima — Paraskeva Rimska, zaštitnica slepih, u rukama drži pločicu sa urezanim očima, dok Sveta Petka u rukama nosi krst i grančicu mirte.
Na praznik Paraskeve Rimske kneginja Milica je iz Trnova u Ljubostinju prenela mošti Svete Petke. Stoga se u srpskoj pravoslavnoj crkvi istoga dana obeležavaju i Paraskeva Rimska i prenos moštiju srpske Svete Petke, a taj praznik naziva se kombinovanim imenom Sveta Petka Trnova.