Četrnaesti dan Igara u Parizu – vaterpolisti protiv Amerikanaca u polufinalu, kajakaši traže još jedno finale

Četrnaestog takmičarskog dana Olimpijskih igara u Parizu vaterpolisti Srbije od 14.35 igraju polufinale olimpijskog turnira protiv Sjedinjenih Američkih Država. Kajakaški dvojci Džombeta i Torubarov, odnosno Novaković i Dragosavljević veslaće u polufinalu. Rvač Hetik Cabolov boriće se u osmini finala kategorije do 74 kilograma slobodnim stilom, a takmičenje u francuskoj prestonici započinju taekvondista Stefan Takov, u kategoriji do 80 kilograma, i taekvondistkinja Aleksandra Perišić, u kategoriji do 67 kilograma.

Vaterpolisti ponovo u borbi za medalju – protiv Amerikanaca u polufinalu

Vaterpolisti Srbije igraju od 14.35 protiv reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država polufinale olimpijskog turnira u Parizu.

„Delfini“ su zauzeli tek četvrto mesto u grupi B, pošto su pobedili samo Japan i Francusku, a izgubili od Australije, Španije i Mađarske, ali su se odvažnom partijom u izuzetno uzbudljivom četvrtfinalu protiv Grčke iskupili za sva razočaranja u prvoj fazi takmičenja i podsetili da i nakon smene generacija vaterpoliste iz Srbije ne treba olako potcenjivati.

Još od od Atlante 1996. nisu se desile Olimpijske igre na kojima srpski vaterpolisti, pod kapicama različitih boja i natpisa, nisu stigli među četiri najbolje selekcije.

Amerikanci nisu tako često u elitnom vaterpolo društvu. Poslednji veliki uspeh napravili su u Pekingu 2008, kada su izgubili u finalu od Mađara, ali pod uticajem Dejana Udovičića, trofejnog srpskog stručnjaka, koji ih predvodi sa klupe već duže od decenije, iz godine u godinu postaju sve značajniji faktor.

U Parizu su zaslužili treće mesto u veoma jakoj i izjednačenoj grupi A. Pobedili su Rumuniju, Crnu Goru i Hrvatsku, a izgubili od Italije i Grčke. U četvrtfinalu su ih sačekali Australijanci, najprijatnije iznenađenje olimpijskog turnira, ali su i njih prebrodili nakon velike borbe u bazenu i peteraca.

Vaterpolisti, polufinale:

Petak:
Srbija – SAD 14.35
Mađarska – Hrvatska 19.35

Kajakaši traže još jedno finale, Cabolov brani čast rvača…

Od šest predstavnika Srbije u rvanju, koliko ih je došlo u Pariz, računajući i Stevana Mićića, koji je zbog povrede odustao pre početka takmičenja, niko nije uspeo da osvoji medalju, a poslednju priliku imaće Hetik Cabolov u kategoriji do 74 kilograma slobodnim stilom.

Prva prepreka biće mu u osmini finala Iman Mahdavi, Iranac koji je emigrirao u Italiju i takmiči se kao član izbegličkog olimpijskog tima. Program počinje u 11.00, a duel Cabolova i Mahdavija peti je po rasporedu na strunjači A.

Kajakaši Srbije zauzeli su u četvrtak šesto mesto u finalnoj trci četveraca, a danas će od 11.20 veslati u još jednom polufinalu, ali u parovima – Džombeta sa Torubarovim, a Novaković sa Dragosavljevićem.

Oba srpska dvojca nadmetaće se u drugoj polufinalnoj grupi. Konkurencija će im biti dve španske posade i po jedna iz Kanade, Portugalije, Nemačke i Australije. Plasman u finale izboriće po četiri najbrža čamca u obe polufinalne grupe, dok će se ostali boriti za što bolji plasman u B finalu.

Na borilište će danas i dvoje srpskih taekvondista – Stefan Takov u kategoriji do 80 kilograma i Aleksandra Perišić u konkurenciji dama do 67 kilograma. Takov će se od 11.24 u osmini finala boriti protiv Faisala Savadogoa iz Burkine Faso, a Perišićeva tačno u podne protiv Ozode Sobirjonove iz Uzbekistana.

Počinje četrnaesti takmičarski dan u Parizu…

Nakon trinaestog takmičarskog dana Olimpijskih igara u Parizu dodeljene su 772 medalje. Prve na listi najuspešnijih nacija su Sjedinjene Američke Države sa 103 medalje (30 zlatnih). Druga je Kina sa 72 odličja (28 zlata), a takmičari iz Australije su se 45 puta popeli na pobedničko postolje, osvojivši 18 zlatnih medalja.

Prvu medalju za Srbiju osvojili su strelci – Zorana Arunović i Damir Mikec u disciplini deset metara vazdušni pištolj – miks, dok je Novak Đoković u nedelju pobedio Karlosa Alkaraza u finalu teniskog turnira i doneo srpskom timu drugo zlato.

Četrnaesti takmičarski dan u francuskoj prestonici počeće već u 7.30 trkom na 10 kilometara plivača na otvorenim vodama.

U 15.00 časova će se stonoteniseri Švedske i Kine boriti za zlatnu medalju u ekipnom takmičenju. U 18.00 je na programu finale fudbalskog turnira u kojem će se sastati Francuska i Španija. Već u 20.00 počinje još jedno finale – duel Holanđanski i Kineskinja u hokeju na travi. Od 22.30 red je na odbojku na pesku, a za zlato će igrati Brazilke i Kanađanke.

Priliku da u pojedinim kategorijama i disciplinama osvoje olimpijska odličja imaće danas i jedriličari, sportski penjači, vozači kanua, kajakaši, gimnastičari, skakači u vodu, dizači tegova, biciklisti, rvači, taekvondisti, brejkeri, bokseri i atletičari.