Šesnaesti dan Igara u Parizu – vaterpolisti Srbije treći put zaredom u finalu

Foto: RTS

Šesnaestog dana takmičenja na Olimpijskim igrama u Parizu vaterpolisti Srbije boriće se za treće olimpijsko zlato u nizu. „Delfini“ će igrati protiv Hrvatske u 14.00 časova.

Košarkaška reprezentacija Srbije, bronzana na Olimpijskim igrama u Parizu, vraća se sa olimpijskog turnira oko 12.20 časova, letom iz Pariza na aerodrom „Nikola Tesla“.

Ceremonija zatvaranja zakazana za 21.00

Poslednji takmičarski dan na Olimpijskim igrama biće okončan utakmicom između košarkašica Francuske i Sjedinjenih Američkih Država. Početak meča je zakazan za 15.30 časova.

Ceremonija zatvaranja 33. Olimpijskih igara zakazana je za 21.00 na stadionu „Stad de Frans“. Svetski mediji izveštavaju da će za razliku od ambiciozne ceremonije otvaranja, manifestacija zatvaranja biti tradicionalnija.

Vaterpolisti treći put zaredom po zlatnu medalju

Vaterpolisti Srbije igraće finale olimpijskog turnira protiv selekcije Hrvatske. Meč je na programu od 14.00 časova u „La Defens areni“.

Srbija je u polufinalu savladala Sjedinjene Američke Države, dok su Hrvati bili bolji od Mađarske. Sjedinjene Države i Mađarska će igrati meč za treće mesto u 10.35 časova.

Srbiji je ovo treće uzastopno finale u kome će se boriti za treću titulu olimpijskog prvaka. Ovo dostignuće je jedino pošlo za rukom Mađarskoj (2000, 2004. i 2008. godine), ali i Velikoj Britaniji (1908, 1912. i 1920. godine).

Srbija od samostalnosti 2006. godine ima dve bronzane i dve zlatne medalje, dok su Hrvati 2012. godine osvojili najsjajnije odličje, a 2016. godine bili su srebrni, poraženi su upravo od „delfina“ u finalu, a 1996. su su takođe osvojili srebro.

Šesnaesti takmičarski dan počinje ženskim maratonom

Nakon petnaestog takmičarskog dana Olimpijskih igara u Parizu dodeljeno je 998 medalja. Prve na listi najuspešnijih nacija su Sjedinjene Američke Države sa 122 odličja, od kojih su 38 zlatna. Druga je Kina sa 90 medalja, a takmičari iz Velike Britanije su se 63 puta popeli na pobedničko postolje, gde im je uručeno 14 zlatnih medalja.

Slede Francuska sa 62, Australija sa 50 i Japan sa 43 odličja.

Prvu medalju za Srbiju osvojili su strelci – Zorana Arunović i Damir Mikec u disciplini deset metara vazdušni pištolj – miks, dok je Novak Đoković pobedio Karlosa Alkaraza u finalu teniskog turnira i doneo srpskom timu drugo zlato. Vaterpolisti su obezbedili plasman u finale i još jednu zagarantovanu medalju, a četvrto odličje za Srbiju osvojila je taekvondistkinja Aleksandra Perišić, koja se okitila srebrom.

Košarkaši Srbije osvojili su bronzanu medalju posle pobede nad Nemačkom u meču za treće mesto na turniru.

Šesnaesti dan u Parizu počeće u 8.00 sati maratonskom trkom za žene, a kasnije tokom dana na programu je nekoliko finala, između ostalih u 09.00 časova igraće rukometaši Španije i Slovenije meč za bronzu.

Nakon toga vaterpolisti Mađarske i Sjedinjenih Američkih Država nadmetaće se u duelu za treće mesto od 10.35. Košarkašice Belgije i Australije će igrati u 11.30 za bronzu, u 13.00 odbojkašice Sjedinjenih Država i Italije za zlatnu medalju. Pola sata kasnije Nemačka i Danska će se takmičiti u borbi za zlatno odličje u finalu rukometnog turnira.

Veliko vaterpolo finale na programu je u 14.00, dok je žensko košarkaško u 15.30 časova.