Specijalni sertifikati za vozače sa sniženim starosnim uslovom

Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima i Pravilnikom o vozačkim dozvolama propisano je da su starosni uslovi za dobijanje vozačke dozvole C, CE, D1, D1E – 21 godina starosti, a za  D i/ili DE kategoriju 24 godine starosti.

Određenim kategorijama mladih ljudi za dobijanje vozačkih dozvola (C, CE, D1, D1E, D i DE) potreban je sertifikat o stručnoj kompetentnosti. Sertifikat o stručnoj kompetentnosti, skraćeno CPC (Certificate of Professional Competence) je dokument koji profesionalni vozač mora da poseduje na osnovu Zakona o bezbednosi saobraćaja na putevima. Stiče se na osnovu priznate kvalifikacije ili pohađanjem obavezne početne obuke (osnovne obuke ili dodatne obuke).

Pojašnjenje u vezi toga dala je Aleksandra Maglić Zdelar, major policije, šef Odseka za upravne poslove Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici: „Lica koja polože vozački ispit sa sniženim starosnim uslovom za kategorije C, CE, D1, D1E, D i DE, a nisu obrazovnog profila vozač motornih vozila, niti su pripadnici MUP-a Republike Srbije ili Vojske Republike Srbije, prilikom podnošenja zahteva za izdavanje vozačke dozvole, pored svih ostalih propisanih dokaza, obavezno moraju priložiti sertifikat o stručnoj kompetentnosti kojim se potvrđuje početna kvalifikacija, a koji izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja. Prilikom izdavanja vozačkih dozvola ovim licima u dozvolu se obavezno upisuje kod 102 koji znači da ona važi samo za teritoriju Republike Srbije.”

Istim Zakonom, propisana su tri izuzetka, kada se vozačka dozvola navedenih kategorija može izdati sa sniženim starosnim uslovom:

-učenicima srednjih škola koji se obrazuju za obrazovni profil vozač motornih vozila (u ovom slučaju minimalni starosni uslov za kategorije C i CE je navršenih 18 godina života).

-pripadnicima MUP-a Srbije, odnosno vojnim licima (pripadnicima Ministarstva odbrane ili Vojske Srbije, kadetima ili učenicima vojnoškolskih ustanova ako su državljani Srbije) u kom slučaju  je minimalni starosni uslov za kategorije C, CE, D1 i D1E – navršenih 18 godina života,  za kategorije D i DE – navršena 21 godina života, a za kategoriju A – navršenih 19 godina života, uz obavezno upisivanje koda 101 u vozačku dozvolu.

-licima koja pored ostalih propisanih dokaza uz zahtev za izdavanje vozačke dozvole C, CE, D1, D1E, D i/ili DE kategorija prilože i „sertifikat o stručnoj kompetentnosti, kojim se potvrđuje početna kvalifikacija“ uz obavezno upisivanje koda 102 (u ovom slučaju minimalni starosni uslov za kategorije C, CE, D1 i D1E je navršenih 18 godina života, a za kategorije D i DE je navršena 21 godina života).

Napominjemo da se vozačka dozvola izdaje sa ispunjenim starosnim uslovom u skladu sa odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, nezavisno od činjenice kada je lice, koje podnosi zahtev, položilo vozački ispit.