Dramski umetnik iz Sremske Mitrovice, Nikola Stanković, otvariće ovogodišni Festival besedništva

Nikola Stanković, dramski umetnik iz Sremske Mitrovice, jedan od pobednika Festivala, besedom „Izvor žive reči“ Vaska Pope, otvoriće ovogodišnji XXXIII festival besedništva „SIRMIUM LUX VERBI – SIRMIJUM SVETLOST REČI“ koji će se, 7. septembra 2024. godine od 20 sati, održati na Žitnom trgu u Sremskoj Mitrovici.

Nikola Stanković, završio je Fakultet umetnosti Priština – Zvečan, u klasi profesora Dejana Cicmilovića, i stekao zvanje master  dramski i  audio  –  vizuelni  umetnik  – glumac. Na Festivalu besedništva u Sremskoj Mitrovici osvojio je 2020. godine nagradu u kategoriji interpretacija i nagradu publike, nagradu advokatske kancelarije „Jelkić“ i nagradu u kategoriji interpretacija, 2018. godine. Na 48. Smotri recitatora Srbije, zauzeo je treće mesto. Pobednik je Festivala besedništva „Besede Zoranu u čast“ koji je u Sremskoj Mitrovici održan 2015. godine.

Dobitnik je nagrade za glumačko ostvarenje na pozorišnom festivalu za decu “ZAJEčar” za ulogu Frola u predstavi “Zvonar Bogorodičine crkve”.

Pored brojnih predstava u Pozorištu „Dobrica Milutinović“ iz Sremske Mitrovice, niz značajnih uloge je ostvario je i u predstavama Narodnog pozorišta Priština: Zvonar Bogorodičine crkve, Usud po Grigoriju, Kasica prasica, Zmajjovini pangalozi, Čekajući kraj partije…

Na filmu i televiziji možemo ga videti u serijama Psi laju vetar nosi, Blok 27, Urgentni centar, zatim u dokumentarno-igranom serijalu “Srpski junaci srednjeg veka“…