Sremska Mitrovica će ponovo otvoriti muzej na Spomen groblju! (FOTO)

Foto: Muzej Srema

U nedelju, 8. septembra, na Memorijalnom kompleksu „Spomen-groblje“ obeležene su 82 godine od stradanja Sremaca u ustaškoj raciji Viktora Tomića tokom leta 1942. godine, koji su dovođeni na mitrovačko pravoslavno groblje i mučki ubijani.

Foto: Muzej Srema/Streljanja na pravoslavnom groblju

Venac na spomen-ploču za 7950 žrtava ustaškog pogroma, položili su zamenica gradonačelnika Danica Nedić i predsednik Skupštine grada Vladimir Sanader, predstavnici Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, kao i druge delegacije i građani.

Po polaganju cveća, usledila je komemoracija na kojoj se obratila zamenica gradonačelnika, koja je istakla da Grad Sremska Mitrovica neguje kulturu sećanja i da će s tim u vezi biti obnovljen i ponovo otvoren muzej na Spomen-groblju.

Foto: Moj grad SM

„Zahvaljujem se svima vama koji ste na ovom mestu posle 82 godine da novim generacijama prenesemo istorijske činjenice i objasnimo veličinu žrtve, koju su naši preci podneli za naš mir i slobodu. Organizovali smo brojne edukacije za učenike, nastavićemo tako da radimo i dalje, a kako ovo ne bi bio samo park, Grad Sremska Mitrovica će uskoro obnoviti i ponovo otvoriti spomen-kuću, muzej na Spomen-groblju. Rešeni smo da sačuvamo sećanje i da svako može u tom muzeju videti ono što istorija pamti. Dužni smo to žrtvama, istini i nama. Naša zemlja zastupa politiku mira. Spomen-groblje je svedok šta se desi kada mir bude zamenjen ratom. Budimo svesni da su sloboda i mir privilegija koju je neko za nas platio životom. Neka je večan spomen stradalima. Neka je večan mir svima nama“, rekla je zamenica gradonačelnika Danica Nedić u svom obraćanju.

Foto: Muzej Srema

Naime, Memorijalni kompleks, delo čuvenog jugoslovenskog arhitekte Bogdana Bogdanovića otvoren je 4. jula 1960. godine a na otvaranju je govorio čuveni narodni heroj Milan Stepanović „Matroz“.

Foto: Muzej Srema/Izgradnja urne

Bogdanović će sve do 1981. godine vršiti određene izmene i dorade na samom kompleksu.

Otac svih naroda i narodnosti, Josip Broz „Tito“ posetio je Spomen groblje marta 1965. godine i tim povodom se upisao u knjigu žalosti u prvom Bogdanovićevom Muzeju žrtvama ustaške racije koji se nalazio na samom ulasku u Aleju koji nije bio u potpunosti dovršen.

Foto: Muzej Srema/Prvi muzej na ulazu u Aleju se vidi u pozadini

Tokom poslednjih većih radova na samom kompleksu, Bogdanović je odlučio da poruši prvi ali istina nedovršeni objekat Muzeja i stotinak metara dalje sagradi novi, ali skromniji Muzej, u stilu sremske kuće.

Foto: Moj grad/ Objekat muzeja na Spomen groblju

Osamdesetih godina 20. veka, ovde se nalazila respektabilna muzejska postavka koju su godišnje posećivali djaci iz cele bivše Jugoslavije, kao i brojni znatiželjnici i gosti.

Nažalost, početkom devedesetih godina, u postavku kao i sam objekat nije ulagano, pa će vremenom dobiti neku drugu namenu.

Dvehiljaditih Memorijalni kompleks bio je gotovo u potpunosti devastiran.

Foto: Moj grad SM/Obeležavanje 80 godina od zločina na Spomen groblju

U okviru obeležavanja dana sećanja na stradale u logoru smrti Jasenovac  kao i na sve druge stradale u strašnim vremenima Drugog svetskog rata predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je venac na Spomen groblju u Sremskoj Mitrovici, aprila 2020. godine, i time postao prvi predsednik Republike Srbije koji je posetio ovaj Memorijalni kompleks.

Foto: Sirmiuminfo

On je tim povodom rekao: „Danas se nalazimo ovde, u Sremskoj Mitrovici, jer nikada od 1960. godine kada je spomen-park otvoren nijedan predsednik Srbije nije došao. U našim udžbenicima ne uči se dovoljno o Jasenovcu, pa kako onda mislimo da oni koji su pripadnici naroda koji su počinili ta zverstva imaju drugačiji odnos prema onome što se dešavalo u Drugom svetskom ratu”.

O važnosti i značaju renoviranja spomen-kuće i postavljanja izložbe ne treba trošiti puno reči, jer će time Memorijalni kompleks „Spomen-groblje“, u koji je u prethodnih desetak godina uloženo onoliko koliko je bilo potrebno da se dovede u stanje u kakvom ga je Bogdan Bogdanović i ostavio, dobiti zasluženo mesto u kolektivnom sećanju našeg naroda.