Osim što je najlepša na svetu, ona je i simbol jedinstva! U nedelju je važno istaći zastavu, a evo i zbog čega

Foto: zajecarski.okrug.gov.rs
Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se na dan kada je počeo proboj Solunskog fronta 1918. godine, a na osnovu odluke vlada Srbije i Republike Srpske o zajedničkom obeležavanju ovog datuma.

Zastava Republike Srbije nosi titulu najlepše na svetu, a ima i posebno značenje.

Zastava Srbije – simbolika

“U narodu se veruje da crvena boja na zastavi Srbije predstavlja krv prolivenu za zemlju, plava slobodu i beskraj kome se teži, dok bela predstavlja majčino mleko koje hrani jaku srpsku decu”- stoji na sajtu Vlade.

Proučavaoci zastava veruju da simbolika boja nije vezana za naše konkretno područje i nacionalno iskustvo, već su značenja univerzalna. Oni nude objašnjenje po kome je plava simbol vernosti i odanosti, a bela čistote i iskrenosti.

Grb Republike Srbije utvrđen je Zakonom o grbu Kraljevine Srbije 16. juna 1882. godine. Čuveni dvoglavi orao je simbol preuzet iz Vizantije. Tumači se kao da jedna od njegovih glava predstavlja usmerenost ka nebeskom, dok je druga okrenuta ka zemaljskom carstvu.

Na osnovu ovlašćenja iz Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije, Vlada je 2010. godine donela Uredbu o utvrđivanju izvornika Velikog i Malog grba, izvornika zastave i notnog zapisa himne Republike Srbije.

U državama u kojima se obeležava Dan zastave praksa je isticanja zastave na zgradama državnih, pokrajinskih i lokalnih organa, javnih službi, ali i na privatnim objektima sa ciljem da se pokaže poštovanje prema zastavi kao jednom od najznačajnijih elemenata državnosti.

Cilj uspostavljanja novog praznika jeste pre svega osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Republici Srpskoj, ali i jačanje kulta nacionalne zastave, kao i očuvanje patriotskog duha i veličanje našeg naroda.

Takođe, na Dan srpskog jedinstva poslanici Narodne skupštine Srbije usvojili su i Zakon o očuvanju ćiriličnog pisma.

Srpska zastava najlepša na svetu
U anketi koja je sprovedena 2022. godine na sajtu “Ranker”, a u kojoj je učestvovalo više od milion ljudi, srpska zastava proglašena je najlepšom na svetu.

Tokom proteklih godina srpske zastave vijorile su se širom naše zemlje, u Republici Srpskoj, u Boki. Pogledajte kako je to izgledalo prošle godine u Novom Sadu.