Danas su Sveti pravedni bogoroditelji Joakim i Ana

foto Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik Sveti pravedni bogoroditelji Joakim i Ana. Ovaj praznik posvećen je roditeljima Bogorodice. Slavi se dan nakon Male Gospojine, praznika posvećenog rođenju Majke Božije.

Sveti Joakim je bio potomak cara Davida, a Ana prvosveštenika Arona. Bila je najmlađa Matanova kći i, kada je odrasla, udala se za Joakima u Nazaretu. U braku su bili pedeset godina, živeli pobožno i često odlazili u jerusalimski hram na molitvu.
Danonoćno su se molili da ih Bog obraduje i da na njima učini čudo kao nekada na Avramu i Sari, Zahariju i Jelisaveti, da im podari jdete. Posle određenog vremena, Ana je rodila kćerku i dala joj ime Marija. Njihova kćer je kasnije rodila Hrista, te su na taj način oni postali bogooci, to jest Bogopraroditelji.

Na sajtu SPC stoji:

– Jednom kada pod starost odoše u Jerusalim da prinesu žrtvu Bogu, ukori ih prvosveštenik Isahar govoreći Joakimu: „Nisi dostojan, da se iz tvojih ruku primi dar, jer si bezdetan”. Tako i drugi, koji imahu dece, gurahu Joakima pozadi sebe kao nedostojna. To veoma ožalosti ove dve stare duše, te s velikom tugom vratiše se domu svome. Tada oboje pripadoše na molitvu Bogu, da i na njima učini čudo kao nekad na Avramu i Sari, i podari im jedno čedo za utehu u starosti. Bog im posla angela svoga, koji im objavi rođenje „kćeri preblagoslovene, kojom će se blagosloviti svi narodi na zemlji, i kroz koju će doći spasenje svetu”. I odmah Ana zače i rodi sv. Djevu Mariju. Sveti Joakim požive na zemlji 80, a Ana 79 godina, i predstaviše se Gospodu.