Takmičenje oratora „Audiatur et altera pars – Neka se čuje i druga strana”

Kazneno – popravni zavod obeležio je Dan ustanove Festivalom besedništva osuđenih lica u saradnji sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije i Ustanovom za negovanje kulture „Srem”. Takmičenje oratora održano je u Hotelu „Srem” u okviru Festivala besedništva „Sirmium lux verbi” – „Sirmijum svetlost reči”.

Besedništvo i javni govornički nastup kao vid resocijalizacije i pripreme osuđenika za uključivanje u društvo po odsluženju kazne, postali su tradicija u mitrovačkom zatvoru. Osmi po redu festival „Audiatur et altera pars” – „Neka se čuje i druga strana” ponovo je organizovan na republičkom nivou.

Direktor Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici, Aleksandar Alimpić, kaže da su zadržali dve takmičarske kategorije – Autorska beseda, kad autor govori svoj tekst i Interpretacija, kad se izvodi beseda drugog autora. Kako je istakao: „Na takmičenju je učestvovalo 27 besednika iz 15 ustanova otvorenih i poluotvorenih odeljenja u Republici Srbiji, a 10 najboljih takmičara prošlo je u finalne borbe u te dve kategorije. Za nas je ovo bitno jer je osma godina kako istrajavamo u organizaciji i na taj način obeležavamo i Dan ustanove. Ovo je najbolja prilika da na human i kulturan način obeležimo datum osnivanja. Manifestacija se održava se pod pokroviteljstvom Festivala besedništva „Sirmium lux verbi” – „Sirmijum svetlost reči”. Festival besedništva osuđenih lica, nešto je po čemu smo prepoznatiljivi.”

Kontinuirano veliko interesovanje za učešće i javni nastup na ovom festivalu svedoči o tome da je manifestacija prepoznata kao dobar način za resocijalizaciju osuđenih lica. Ovaj način rada koristi se u svim zatvorskim ustanovama uz pomoć Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i Ministarstva pravde.

Nije mu prvi put da se priprema za javni govornički nastup, već je učestovovao na ovom festivalu. Osuđenik A.T. za ovu godinu ponovo je odabrao patriotsku temu za svoju besedu, jer kako kaže: „Želim da probudim patriotizam kod publike koja nas danas prati, pošto mislim da se malo utišao. To je moja inicijativa danas, učestvujem u kategoriji Interpretacija. Pripremao sam se dva meseca uz pomoć vaspitača i stručnih lica. Ovo mi je odlična prilika da ispoljim svoju maštu jer nemamo mnogo sličnih aktivnosti.”

Festivalu su prisustovali predstavnici organizatora, Ministarstva pravde i lokalne samouprave Sremska Mitrovica, kao i brojni gosti.

Festival je održan pod okriljem jednog od najznačajnijih festivala u našem gradu i šire, tradicionalnog Festivala besedništva „Sirmium lux verbi – Sirmium svetlost reči”. Tradicionalno, na narednom Festivalu besedništva revijalno će nastupiti i pobednici Festivala osuđenih lica.