Zdravstveno vaspitna predavanja Zavoda za javno zdravlje

Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica u toku svakodnevnog rada sprovodi zdravstveno vaspitna predavanja u obrazovnim i drugim ustanovama na teritoriji Grada, kao i šire, na teritoriji Sremskog okruga.

Kako bi se deci skrenula pažnja na važnost održavanja higijene, a time i prevenirale bolesti do kojih dolazi usled neadekvatnih higijenskih navika, učenicima nižih razreda OŠ “Dobrosav Radosavljević-Narod“ u Noćaju, održano  je  zdravstveno predavanje na temu  “Značaj higijene u sprečavanju bolesti koje se prenose prljavim rukama“. Pedijatar je u neposrednom razgovoru upoznao decu sa pravilnim sprovođenjam higijene i sa najčešćim bolestima koje se prenose prljavim rukama, kao i o načinu kako da se zaštite od tih bolesti.

Problemi sa motorikom kod školske dece i loše držanje tela su sve prisutniji, a po statističkim pokazateljima, svako osmo dete je gojazno. Ispred Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica, specijalista sportske medicine održala je predavanje „Vežbanjem do zdravlja“ učenicima OŠ “Dobrosav Radosavljević-Narod” u Mačvanskoj Mitrovici i Prehrambeno-šumarske i hemijske škole. Učenici su imali priliku da se upoznaju sa značajem fizičke aktivnosti za opšte zdravlje, koliko je važno smanjiti sedentarne aktivnosti i usvojiti naviku svakodnevnog kretanja, kao zdrave navike tokom celog života.

U susret obeležavanju Nacionalne nedelje promocije dojenja, Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica organizovao je predavanje budućim majkama, trudnicama, polaznicama Škole roditeljstva, o prednosti majčinog mleka, značaju dojenja za dete i majku, kao i o tome šta u praksi znači podrška i promocija dojenja. Predavanje je održala doktorka specijalista socijalne medicine Zavoda za javno zdravlje, koja je pričala o najčešćim zabludama vezanim za dojenje, o izazovima koji ih čekaju na početku dojenja i kako ih prevazići, koliko je važno da ne odustaju i budu uporne, o dojenju na javnom mestu i slično.

Majčino mleko je idealna hrana za novorođenče, odojče i dete do druge godine života. Ono zadovoljava sve nutritivne potrebe deteta; sastav i količina mleka prilagođavaju se uzrastu i potrebama deteta. Dojenje nije samo idealan način ishrane, ono uspostavlja čvrsto emotivno vezivanje majke i deteta, koje počinje rođenjem i traje ceo život.

Povodom Svetskog dana kontracepcije 26. septembra, Zavod za javno zdravlje posetio je osnovne škole u Jarku i Šašincima, gde je učenicima viših razreda održana radionicu i predavanje na temu “Kontracepcija i polno prenosive bolesti”. Učenicima su u toku interaktivnog razgovora sa predavačem predstavljeni osnovni pojmovi koji se tiču reproduktivnog zdravlja, šta su to rizični seksualni odnosi i kako da zaštite sebe i svog partnera, kao i kome i kada da se obrate za pomoć.

-Sa ovakvim i sličnim zdravstveno vaspitnim aktivnostima, Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica nastaviće i dalje, kako bi stanovništvo Sremskog okruga, naročito naši najmlađi sugrađani, mogli da steknu osnovne informacije o zdravlju, ali i o rizičnom ponašanju, da formiraju zdrave navike i ovladaju veštinama za sprečavanje oboljenja i očuvanje zdravlja – kaže v.d.direktora Zavoda za javno zdravlje dr Miroslava Ševo spec. opšte medicine.