Danas se proslavlja Začeće Svetog Jovana Preteče i Krstitelja

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Začeće Svetog Jovana Preteče i Krstitelja. Sveti Jovan je krstio Isusa Hrista i otuda naziv Krstitelj. On je jedini od proroka kome je bilo dato da može rukom da pokaže Onoga čiji je dolazak prorokovao, te je nazvan i Prorokom. A Predanje ga naziva Pretečom pošto je propovedao dolazak Mesije.

Sveti Jovan je savremenik i vršnjak Isusa Hrista. Njegovi roditelji bili su Zaharije prvosveštenik i dugogodišnja nerotkinja, starica Jelisaveta, koja je bila bliska rođaka Presvete Bogorodice. Kao i rođenje Isusa Hrista, i njegovo je najavio Anđeo Božji, preko koga mu je Bog dao ime Jovan.

 

Milost, čudo i mudrost Božija

Na sajtu SPC je navedeno:

“Ovoga dana proslavlja se milost, čudo i mudrost Božija; milost prema pobožnim i pravednim roditeljima svetog Jovana, starcu Zahariji i starici Jelisaveti, koji su cijelog života željeli i od Boga prosili jedno dijete; čudo začeća Jovanova u prestarjeloj utrobi Jelisavetinoj; i mudrost u domostrojiteljstvu ljudskoga spasenja. Jer sa Jovanom imađaše Bog naročito velike namjere, naime, da on bude prorok i Preteča Hristu Gospodu, Spasitelju svijeta.”